wtorek, 5 maja 2015

Omleciki z bitą śmietaną i musem truskawkowym

              Moja córcia ostatnio zażyczyła sobie omleciki z bitą śmietaną i musem truskawkowym .
    Muszę przyznać że wyszły pyszne :) Taki deser szybko się przygotowuje , super sprawdza się szczególnie teraz gdy jest ciepło na dworze i szkoda czasu na  siedzenie  w domu . Z dodatków wystarczy bita śmietana i dowolne owoce lub musy które zapewne macie w swoich zamrażarkach :)

                                                           Zapraszam :)






Składniki :

1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek 

owoce, mus truskawkowy
śmietana kremówka 250 ml
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru

Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać olej , mąkę ziemniaczaną i  mąkę tortową    z proszkiem .
Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować równe koła.
Na koło nałożyć po 2 łyżki ciasta .
Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor do suchego patyczka .
Po upieczeniu jeszcze ciepły omlecik złożyć na pół.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , przełożyć do szprycki i nadziewać omlecik , wierzch polać musem truskawkowym.



Pyszne i proste  , Smacznego :)
Wiosenne słodkości!

16 komentarzy:

  1. Asiu oj podrzuć taki omlecik, mam dzisiaj ochotę na coś słodkiego :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, fantastyczne omleciki upichciłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczne! Super pomysł na słodką kolację lub gdy ma się ochotę na coś słodkiego! Zapisane do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. no to zaśliniłam klawiature :):) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Są pyszne i szybko się je robi :)

      Usuń
  6. Omleciki wyglądają apetycznie. Jednak dla nowicjuszy ilość jajek którą trzeba ubić jest wielką zagadką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj przepraszam za przeoczenie :) już dodaję :) dzięki za przypomnienie :)

      Usuń

Drukuj