poniedziałek, 2 marca 2015

Sakiewki z kaszą bulgur , kaczką i pieczarkami

Ostatnio dostałam Kaszę bulgur z  Piątnicy http://piatnica.net/  , zastanawiałam się co tu z niej zrobić , miałam  już robić sałatkę kiedy córka podsunęła mi pomysł na pierogi z kaszą , mięsem z kaczki i pieczarek .
Zrobiłam je w kształcie sakiewek i powiem Wam że wyszły naprawdę pyszne , polane masłem z cebulką , myy pycha
                             Zapraszam :)














 Składniki na ciasto :

około 410 g mąki 
250 ml ciepłej wody
1 jajko 
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli

Farsz:

250 g kaszy  bulgur    Piątnica http://piatnica.net/
około 10 pieczarek
1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka )
2 cebulki 
sól. pieprz do smaku
3 łyżki suszonego szczypiorku   Piątnica http://piatnica.net/


Wykonanie :

Pieczarki umyć i drobno pokroić, cebulkę pokroić w kostkę  mięso drobno pokroić .
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła dodać pieczarki i cebulkę , chwilę podsmażyć, dodać mięso i przyprawić do smaku , smażyć jeszcze kilka minut.

Kaszę zalać gorącą wodą ponad 2 cm nad kaszą , gotować na małym ogniu aż napęcznieje.
Gdy kasza przestygnie dodać mięso z pieczarkami. Ja dodałam jeszcze  3 łyżki  suszonego szczypiorku.
Doprawić do smaku i wszystko dobrze wymieszać, odstawić na kilka minut aby smaki się przegryzły.




 Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić dołek , dodać sól, jajko  olej i delikatnie wlewać wodę zagniatając ciasto.
Przyznam się Wam że ja zawsze ciasto na pierogi zarabiam w misce a potem przekładam na wysypaną mąką stolnicę . Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt twarde dodajcie jeszcze ciepłej wody , jeśli za rzadkie mąki bo wiadomo że mąka mące nie równa.
Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać równe kwadraty   nakładać po łyżce lub łyżeczce farszu , zlepiać najpierw rogi po ukosie a potem boczki .

W garnku zagotować wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować jeszcze około 4 minut od wypłynięcia.
Pierogi wyłożyć na sito i przelać zimną wodą.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać 2 cebulki pokrojone w kostkę , przyprawić vegetą i podsmażyć.
Polać pierogi .




Smacznego :)

Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów z   Piątnicy http://piatnica.net/




http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zastap-sloik-pysznym-daniem-iii-edycja#





5 komentarzy:

  1. Pysznie to zrobiłaś Asiu. Oj zjadłabym na obiadek z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się fantastycznie.Ciekawy farsz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna smaczna propozycja, aż mi ochoty na takie danie narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda to danie :) chyba skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń