Zrobiłam je w kształcie sakiewek i powiem Wam że wyszły naprawdę pyszne , polane masłem z cebulką , myy pycha
Zapraszam :)
Składniki na ciasto :
około 410 g mąki
250 ml ciepłej wody
1 jajko
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli
Farsz:
250 g kaszy bulgur Piątnica http://piatnica.net/
około 10 pieczarek
1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka )
2 cebulki
sól. pieprz do smaku
3 łyżki suszonego szczypiorku Piątnica http://piatnica.net/
Wykonanie :
Pieczarki umyć i drobno pokroić, cebulkę pokroić w kostkę mięso drobno pokroić .
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła dodać pieczarki i cebulkę , chwilę podsmażyć, dodać mięso i przyprawić do smaku , smażyć jeszcze kilka minut.
Kaszę zalać gorącą wodą ponad 2 cm nad kaszą , gotować na małym ogniu aż napęcznieje.
Gdy kasza przestygnie dodać mięso z pieczarkami. Ja dodałam jeszcze 3 łyżki suszonego szczypiorku.
Doprawić do smaku i wszystko dobrze wymieszać, odstawić na kilka minut aby smaki się przegryzły.
Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić dołek , dodać sól, jajko olej i delikatnie wlewać wodę zagniatając ciasto.
Przyznam się Wam że ja zawsze ciasto na pierogi zarabiam w misce a potem przekładam na wysypaną mąką stolnicę . Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt twarde dodajcie jeszcze ciepłej wody , jeśli za rzadkie mąki bo wiadomo że mąka mące nie równa.
Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk.
Ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać równe kwadraty nakładać po łyżce lub łyżeczce farszu , zlepiać najpierw rogi po ukosie a potem boczki .
W garnku zagotować wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować jeszcze około 4 minut od wypłynięcia.
Pierogi wyłożyć na sito i przelać zimną wodą.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać 2 cebulki pokrojone w kostkę , przyprawić vegetą i podsmażyć.
Polać pierogi .
Smacznego :)
Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów z Piątnicy http://piatnica.net/
Pysznie to zrobiłaś Asiu. Oj zjadłabym na obiadek z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńPrezentują się fantastycznie.Ciekawy farsz;)
OdpowiedzUsuńPyszna smaczna propozycja, aż mi ochoty na takie danie narobiłaś
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda to danie :) chyba skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuń