https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

marca 02, 2015

Sakiewki z kaszą bulgur , kaczką i pieczarkami

Ostatnio dostałam Kaszę bulgur z  Piątnicy http://piatnica.net/  , zastanawiałam się co tu z niej zrobić , miałam  już robić sałatkę kiedy córka podsunęła mi pomysł na pierogi z kaszą , mięsem z kaczki i pieczarek .
Zrobiłam je w kształcie sakiewek i powiem Wam że wyszły naprawdę pyszne , polane masłem z cebulką , myy pycha
                             Zapraszam :)














 Składniki na ciasto :

około 410 g mąki 
250 ml ciepłej wody
1 jajko 
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka soli

Farsz:

250 g kaszy  bulgur    Piątnica http://piatnica.net/
około 10 pieczarek
1 ugotowana pierś z rosołu z kaczki lub kurczaka ( może też być udko czy nóżka )
2 cebulki 
sól. pieprz do smaku
3 łyżki suszonego szczypiorku   Piątnica http://piatnica.net/


Wykonanie :

Pieczarki umyć i drobno pokroić, cebulkę pokroić w kostkę  mięso drobno pokroić .
Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła dodać pieczarki i cebulkę , chwilę podsmażyć, dodać mięso i przyprawić do smaku , smażyć jeszcze kilka minut.

Kaszę zalać gorącą wodą ponad 2 cm nad kaszą , gotować na małym ogniu aż napęcznieje.
Gdy kasza przestygnie dodać mięso z pieczarkami. Ja dodałam jeszcze  3 łyżki  suszonego szczypiorku.
Doprawić do smaku i wszystko dobrze wymieszać, odstawić na kilka minut aby smaki się przegryzły.




 Na stolnicę przesiać mąkę , zrobić dołek , dodać sól, jajko  olej i delikatnie wlewać wodę zagniatając ciasto.
Przyznam się Wam że ja zawsze ciasto na pierogi zarabiam w misce a potem przekładam na wysypaną mąką stolnicę . Jeśli ciasto wyda Wam się zbyt twarde dodajcie jeszcze ciepłej wody , jeśli za rzadkie mąki bo wiadomo że mąka mące nie równa.
Ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do rąk.

Ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać równe kwadraty   nakładać po łyżce lub łyżeczce farszu , zlepiać najpierw rogi po ukosie a potem boczki .

W garnku zagotować wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować jeszcze około 4 minut od wypłynięcia.
Pierogi wyłożyć na sito i przelać zimną wodą.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać 2 cebulki pokrojone w kostkę , przyprawić vegetą i podsmażyć.
Polać pierogi .




Smacznego :)

Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów z   Piątnicy http://piatnica.net/




http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zastap-sloik-pysznym-daniem-iii-edycja#





4 komentarze:

  1. Pysznie to zrobiłaś Asiu. Oj zjadłabym na obiadek z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentują się fantastycznie.Ciekawy farsz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna smaczna propozycja, aż mi ochoty na takie danie narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wygląda to danie :) chyba skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger