Takie pyszności nadają się do kawki jak i na śniadanie :)
Składniki na ciasto drożdżowe :
500 g mąki
1 cukier waniliowy
100 g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka ciepłego mleka
60 g drożdży
Nutella
powidła śliwkowe
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g margaryny
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagniatamy , ciasto ma się kruszyć w rękach.
Wykonanie :
Do miski wlać cieple mleko , dodać drożdże i cukier , wymieszać i odstawić na 15 minut aby podrosły.
Następnie dodajemy : jajka , mąkę , cukier waniliowy , mieszamy z rozczynem z drożdży.
Masło roztapiamy i letnie wlewamy do ciasta .
Wszystko dobrze wyrabiamy .
Ciasto nie może się kleić do rąk.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia .
Na chałkę :
Z ciasta urywamy 4 równe kawałki i robimy z nich ruloniki .
Z ruloników zaplatamy warkocz.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 / 25 minut z wierzchu mają mieć złoty kolor.
Po upieczeniu można posypać delikatnie cukrem pudrem.
Bułeczki :
Ciasto wałkujemy dość grubo , wycinamy koła w środku robimy wgłębienie i nakładamy po łyżeczce nutelli lub powideł , posypujemy kruszonką .
Pieczemy około 15/ 20 minut .
Zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze troszkę inaczej więc temperatura pieczenia może być troszkę krótsza lub dłuższa .
Pychpota:0
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie i bardzo puchato ;) Najbardziej podoba mi się chałka, tym bardziej, że dawno już jej nie jadłam :P
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńCudowne! Takie puszyste! Mniammmm....
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki drożdżowe,szczególnie chałki przypadły mi do gustu. Twoje wyglądają cudownie :-)
OdpowiedzUsuń