wtorek, 3 lutego 2015

Chałka i bułeczki drożdżowe maślane .

Zapraszam dzisiaj na pyszną chałkę i bułeczki maślane z nutellą i powidłami śliwkowymi .
Takie pyszności nadają się do kawki jak i na śniadanie :)














Składniki na ciasto drożdżowe :

500 g mąki 
1 cukier waniliowy
100 g masła
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka ciepłego mleka 
60 g drożdży

 Nutella 
powidła śliwkowe

Kruszonka:
100 g mąki 
50 g cukru 
50 g margaryny
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki zagniatamy , ciasto ma się kruszyć w rękach.



Wykonanie :

Do miski wlać cieple mleko , dodać drożdże i cukier , wymieszać i odstawić na 15 minut aby podrosły.
Następnie dodajemy : jajka , mąkę , cukier waniliowy , mieszamy z rozczynem z drożdży.
Masło roztapiamy i letnie wlewamy do ciasta .
Wszystko dobrze wyrabiamy .
Ciasto nie może się kleić do rąk.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia .


Na chałkę :

Z ciasta  urywamy 4 równe kawałki i robimy z nich ruloniki .
Z ruloników zaplatamy warkocz.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 / 25 minut z wierzchu mają mieć złoty kolor.
Po upieczeniu można posypać delikatnie cukrem pudrem.


Bułeczki :

Ciasto wałkujemy dość grubo , wycinamy koła w środku robimy wgłębienie i nakładamy po łyżeczce nutelli lub powideł , posypujemy kruszonką .
Pieczemy około 15/ 20 minut .
Zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze troszkę inaczej więc temperatura pieczenia może być troszkę krótsza lub dłuższa .

6 komentarzy:

  1. Wyglądają cudownie i bardzo puchato ;) Najbardziej podoba mi się chałka, tym bardziej, że dawno już jej nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Takie puszyste! Mniammmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wypieki drożdżowe,szczególnie chałki przypadły mi do gustu. Twoje wyglądają cudownie :-)

    OdpowiedzUsuń