stycznia 06, 2015

Tiramisu

                                Witajcie :)
Zapraszam Was dzisiaj na pyszny  deser 
     alla Tiramisu .
Połączenie biszkoptów z kawą i masą z serka mascarpone i śmietanki to rozkosz dla podniebienia  wprost rozpływa się w ustach :)

Wiecie że ten deser zrobił międzynarodową karierę  dopiero  w czasie 2 wojny światowej , gdy włoscy żołnierze przebywali w alianckiej niewoli i dostawali z domów paczki z tiramisu :)











Przepisów na tiramisu jest dużo ja zapraszam na takie troszkę inne z dodatkiem żelatyny :)


 Składniki :

2 duże paczki podłużnych biszkoptów

Masa :

500 g serka mascarpone
660 ml śmietanki kremówki 30 %
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki likieru kawowego Sheridan 's
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki wody przegotowanej ciepłej

Do nasączenia biszkoptów

1 szklanka ciepłej przegotowanej wody
2 łyżki kawy rozpuszczalnej 
1 cukier waniliowy
2 łyżki likieru kawowego

Do posypania:

Kakao gorzkie Holenderskie


Wykonanie :

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.

Kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , ciągle mieszając dodawać po łyżce serka mascarpone .
Następnie wlać likier i wymieszać.
Do szklanki z żelatyną dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać , przelać do masy śmietanowo serkowej i chwilę ubijać mikserem aż lekko zgęstnieje.

Dno szklanego naczynia wyłożyć biszkoptami nasączonymi w kawie (zanurzamy i szybko wyciągamy , nie trzymamy za długo bo biszkopt nam się rozpadnie )
Na biszkopty trochę masy i tak dalej aż do wykończenia .
 Wierzch posypujemy gorzkim kakao .
Odstawiamy do lodówki na kilka godzin .
Mi wyszły 3 warstwy.

Smacznego :)




13 komentarzy:

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger