ROLADA ŚMIETANOWO - GALARETKOWA
-
Składniki
SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY;
**************************************************
5 JAJEK
1 SZKL. CUKRU
2 ŁYŻKI KAKAO
2 ŁYŻKI OLEJU
1 ŁYŻECZKA PROSZKU
1 SZKL. MĄKI
MASA ŚMIETANOWA;
******************************
0,5 L KREMÓWKI 30 %
3 ŁYŻKI CUKRU
1 CUKIER WANILIOWY
1 GALARETKA NIEBIESKA
1 GALARETKA ŻÓŁTA
1 GALARETKA POMARAŃCZOWA
-
Sposób przygotowania
- 1.
- Białka oddzielić od żółtek,
- 2.
- Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać .
- 3.
- Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
- 4.
- Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka
- 5.
- Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie.
- 6.
- Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
- 7.
- Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody i odstawić do zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić w kwadraciki.
- 8.
- Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać galaretki niebieską z żółtą , ubić chwilkę mikserem , dodać kosteczki galaretki pomarańczowej i delikatnie wymieszać łyżką.
- 9.
- Biszkopt rozwinąć , wyłożyć masę i delikatnie zwinąć .
- 10.
- Ja wierzch rolady także posmarowałam masą śmietanową i starłam na nią czekoladę wy możecie polać polewą lub polukrować , jak wolicie .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz