października 24, 2014

Rolada

              ROLADA ŚMIETANOWO - GALARETKOWA 


  • Składniki

    SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY;
    **************************************************

    5 JAJEK
    1 SZKL. CUKRU
    2 ŁYŻKI KAKAO
    2 ŁYŻKI OLEJU
    1 ŁYŻECZKA PROSZKU
    1 SZKL. MĄKI

    MASA ŚMIETANOWA;
    ******************************

    0,5 L KREMÓWKI 30 %
    3 ŁYŻKI CUKRU
    1 CUKIER WANILIOWY
    1 GALARETKA NIEBIESKA
    1 GALARETKA ŻÓŁTA
    1 GALARETKA POMARAŃCZOWA


  • Sposób przygotowania

    1.
    Białka oddzielić od żółtek,
    2.
    Białka ubić z cukrem , dodać żółtka , olej , delikatnie wymieszać , dodać mąkę z proszkiem , kakao i jeszcze raz wymieszać .
    3.
    Dużą blaszkę taką z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia , przelać ciasto .
    4.
    Piec w temp 180 st. około 25 minut do suchego patyczka
    5.
    Ściereczkę kuchenną namoczyć , przełożyć jeszcze ciepły biszkopt i zrolować ze ściereczką , ściereczkę ściągamy aż biszkopt przestygnie.
    6.
    Galaretkę niebieską i żółtą rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
    7.
    Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 250 ml przegotowanej wody i odstawić do zastygnięcia . Po zastygnięciu pokroić w kwadraciki.
    8.
    Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym , dodać galaretki niebieską z żółtą , ubić chwilkę mikserem , dodać kosteczki galaretki pomarańczowej i delikatnie wymieszać łyżką.
    9.
    Biszkopt rozwinąć , wyłożyć masę i delikatnie zwinąć .
    10.
    Ja wierzch rolady także posmarowałam masą śmietanową i starłam na nią czekoladę wy możecie polać polewą lub polukrować , jak wolicie .


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger