Witajcie :)
Dzisiaj coś na szybko i zdrowo,placuszki jogurtowe z mąką jaglaną i bananami. Pyszne i łatwe w przygotowaniu :)
Do placuszków użyłam mąki jaglanej Radix- Bis
Mąka jaglana jest bogata w mnóstwo składników odżywczych, które
poprawiają pracę całego organizmu. Pozyskiwana z nasion prosa, które zawiera mało skrobi, charakteryzuje się bogactwem witamin z grupy B (B1, B2, B6), oraz żelaza i miedzi. Mąka jaglana zawiera krzemionkę,
mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też
ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu). Witamina E oraz lecytyna wspomagają pamięć, system nerwowy a także przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu. Ceniona za swoje właściwości antywirusowe, rozgrzewające, wskazana jest w przeziębieniu, osłabieniu organizmu, zwłaszcza zimą.W połączeniu z innymi mąkami idealnie nadaje się do wypieków, pieczywa, naleśników. Ze względu na neutralny smak może służyć jako zagęstnik do zup i sosów.
Składniki :
1,5 szklanki mąki jaglanej Radix-Bis
2 łyżki naturalnego słodziku lub cukru trzcinowego
1 jajko
1/2 szklanki jogurtu twist Bakoma owoce leśne
1 duży banan
olej kokosowy do smażenia
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie :
Do miski wlać jogurt dodać jajko, cukier, ekstrakt z wanilii i wymieszać, następnie dodać mąkę jaglaną i proszek wymieszać. Na końcu dodać pokrojonego w kosteczkę banana i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Na patelni rozpuścić około 2 łyżek oleju kokosowego, nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
Placuszki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Podawać ze śmietaną i owocami lub po prostu same.
Życzę smacznego :)
Pyszne placuszki. Robiłam ciasteczka z tej mąki, ma ona specyficzny zapach i nie da się jej dużo dać, trzeba mieszać z innymi mąkami.
OdpowiedzUsuńTo prawda Małgosiu mąka jaglana a ten goryczkowy smak ale w tych placuszkach aż tak jej nie czuć.
UsuńZ bananami to nasze ulubione placuszki <3
OdpowiedzUsuń