piątek, 24 marca 2017

Błyskawiczne rogi serowe z powidłami śliwkowymi i rumem.



Zapraszam dzisiaj na pyszne i szybkie rogi serowe z ciasta francuskiego z dodatkiem powideł śliwkowo rumowych firmy ORZECH.Powiem szczerze że ostatnio bardzo często je piekę, mam dużo zajęć i na pieczenie ciast nie mam zbytnio czasu a że dzieci je uwielbiają to są co weekend :) Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.
Zapraszam :)






2 opakowania ciasta francuskiego
400 g sera białego
2 jajka
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru lub do smaku 
1 mały budyń waniliowy 

kilka łyżek powideł śliwkowych z rumem Orzech

cukier puder do oprószenia rożków

  



Ciasto francuskie kroimy na pasy i wycinamy z nich równe kwadraty mogą być mniejsze lub większe jak wolicie.
Ser ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym żółtkami i budyniem, białka ubijamy i delikatnie mieszamy z serem. Pamiętajcie że ser przygotowuje się zaraz przed jego użyciem bo gdy długo postoi może zrobić się rzadki, zależy też oczywiście od jakości sera. Na jednej połowie kwadratu wykładam po kopiatej łyżce sera a na serze łyżeczkę powideł. Jeśli nie lubicie powideł to nie musicie ich dawać, można zamiast nich włożyć jakiś owoc, kawałek brzoskwini, truskawkę, malinę co lubicie. Boki dobrze zlepiamy można widelcem utworzy się wtedy ładny wzorek. Rogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 topni na złoty kolor.
Upieczone rożki oprószamy cukrem pudrem. 
Życzę smacznego :)
Asia.












27 komentarzy:

  1. Pyszne rogaliki.Miałam produkty z tej firmy i są na prawdę dobrej jakości :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu pyszności. Bardzo lubię takie słodkości 😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, musiały bosko chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie smakołyki z ciasta francuskiego. W kilka chwil mamy pyszne słodkości :)
    Miłego weekendu Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubie takie szybkie słodkości :-) Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mój tata kiedyś często kupował mi takie rożki, ale z jabłkami :)
    Twoje bardzo mi się podobają i chętnie bym takie zjadła :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne i bardzo smakowite rogaliki Joasiu! Idealne do kawki :) Mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. w sam raz na szybko do niedzielnej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam w wykonaniu ciasta jest podane aby wymieszać cukier, żółtka i budyń. Niestety w składniach budyń nie jest podany. Ile trzeba go dodać. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. O takie szybkie slodkosci to ja lubie Idealne na niezapowiedzianych gości i swietna metoda na slodkosciowego gloda Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Ostatnio ciągle jem croissanty - takie rożki też by mi posmakowały:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis wpadł mi w oko. Muszę je koniecznie wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń