listopada 12, 2015

Pizza na bogato .

Witajcie :) Moja rodzinka zażyczyła sobie dzisiaj pizzę :) taką na bogato , z Kiełbaską Bamberską z Tradycyjnego Jadła  , pysznym Sosem madziarów firmy Folwark  , pieczarkami, oliwkami , papryką i mozzarellą .
Ciasto przygotowałam z wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku  .
Zapraszam :)







Składniki na ciasto :

400 g Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku
50 g drożdży
3 łyżki oliwy 
1 łyżeczka soli
250 ml ciepłej wody

Sos madziarów firmy Folwark 
Kiełbasa bamberska  240 g 
4 pieczarki
1 papryka podłużna
kilka oliwek
1 cebula
2 duże kulki mozzarelli lub kilka malutkich
zioła prowansalskie 

Wykonanie :

 Do miski wlewamy ciepłą wodę i oliwę , kruszymy drożdże i mieszamy , dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto .
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto dzielimy na pół i układamy w kształcie koła na blaszce tworząc w koło grubszy rant.
Ciasto smarujemy kilkoma łyżkami Sosu madziarów, posypujemy ziołami prowansalskimi .
Układamy najpierw kiełbasę , pieczarki cebulę , paprykę , i solimy , na wierzch układamy plasterki mozzarelli i oliwki.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20/25 minut , ciasto ma być rumiane .Dodatki do pizzy możecie użyć takie jak lubicie najbardziej :)




Smacznego :) 


 

14 komentarzy: