czwartek, 12 listopada 2015

Wiejski garnek .

Dzisiaj zapraszam na pyszne danie jednogarnkowe , nazwałam je wiejski garnek .
Pyszne sycące , można je przygotować z resztek wędlin czy mięs jakie nam zostały z poprzedniego dnia .
Ja użyłam pysznych Paluszków piastowskich z Tradycyjnego Jadła  dostępnych w sklepie internetowym http://www.tradycyjnejadlo.pl/





Składniki :

Około 6 dużych ziemniaków
3 marchewki
6 pieczarek
2 pałki upieczone z kurczaka
1 upieczona pierś z kaczki
1 opakowanie Paluszków piastowskich z Tradycyjnego Jadła 
1 duża cebula
1 łyżka płaska  ziół prowansalskich 
sól, pieprz , szczypta chili do smaku
1 papryka czerwona 
1,5 szklanki bulionu
3,4 łyżki oliwy 
1 łyżka płaska słodkiej papryki

Wykonanie :

Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak na 2 cm nad ziemniakami. Lekko solimy , Gotujemy około 18 minut .
Pieczarki , paprykę , cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.Na patelni rozgrzewamy 3, 4  łyżki oliwy i lekko podsmażamy warzywa z pokrojonym  mięsem i kiełbaskami  Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich podsmażone warzywa  , przyprawiamy do smaku solą , pieprzem , ziołami , słodką papryką i chili . Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu aż ziemniaki i marchew będą miękkie ale ni mogą się rozpadać. 
Wyśmienicie smakuje z ogórkiem kiszonym .

Smacznego :)   

 

6 komentarzy: