https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

października 15, 2015

Bułeczki z nadzieniem parówkowym .

Witajcie :) Miałam dzisiaj ochotę na jakieś bułeczki z zapiekany serem , no i wpadłam na pomysł żeby zrobić może nie typowe nadzienie , z parówek , ketchupu , pieczarek , cebulki i sera żółtego .
Powiem Wam że wyszły pyszne alla paszteciki , córka jadła je z zupką ogórkową .
                       Zapraszam :)





Składniki na ciasto drożdżowe :

około 3 szklanek mąki
1 szklanka wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
14 g suchych drożdży 
1 jajko

Nadzienie :

8 dobrej jakości parówek 
1/2 szklanki żółtego sera startego na drobnych oczkach
3 pieczarki 
1 cebula
3 kopiaste łyżki ostrego ketchupu można pól na pół z łagodnym 

Wykonanie :

Do miski wlać ciepłą przegotowaną wodę , dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru , mąki tyle aby miało konsystencję gęstej śmietany.
Przykrywamy ściereczka i odstawiam do podrośnięcia.
Następnie dodajemy jajko , oliwę i resztę mąki.
Wyrabiamy ciasto .Ma odchodzić od ręki , jeśli wyda Wam się  za rzadkie dodajcie troszkę mąki , jeśli za gęste wody , zależy jaką mąkę dodacie , bo wiadomo mąka mące nie równa. W naszych stronach popularna jest mąka Bolesławiecka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .

Parówki wrzucamy do malaksera , dodajemy ketchup i mielimy.

Pieczarki i cebulę  ścieramy na tarce i podsmażamy na odrobinie masła.Dodajemy do parówek, przyprawiamy solą i pieprzem .Jeśli dodacie łagodny ketchup to proponuję odrobinę chili .
Mieszamy razem z serem .

Ciasto przekładamy na stolnicę , wałek lekko smarujemy oliwą i wałkujemy .  Wykrawamy koła od spodka filiżanki .
Na środek układamy farsz po bokach robimy nacięcia i na przemian przeplatamy.
Druga wersja to kwiatek .
Też wykrawamy od spodka po dwa koła.
Na jednym rozsmarowujemy farsz i przykrywamy drugim.
Na środek przykładamy malutką szklankę i od środka robimy nacięcia najpierw na połowy i potem znowu na pół.Następnie bierzemy każdy
Płatek i delikatnie wywijamy w lewa stronę.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w temperaturze  190 stopni około 15 , następnie wyciągamy i posypujemy z wierzchu startym serem . Dalej zapiekamy aż bułeczki będą rumiane.

Smacznego :

 
   

9 komentarzy:

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger