czwartek, 15 października 2015

Bułeczki z nadzieniem parówkowym .

Witajcie :) Miałam dzisiaj ochotę na jakieś bułeczki z zapiekany serem , no i wpadłam na pomysł żeby zrobić może nie typowe nadzienie , z parówek , ketchupu , pieczarek , cebulki i sera żółtego .
Powiem Wam że wyszły pyszne alla paszteciki , córka jadła je z zupką ogórkową .
                       Zapraszam :)





Składniki na ciasto drożdżowe :

około 3 szklanek mąki
1 szklanka wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
14 g suchych drożdży 
1 jajko

Nadzienie :

8 dobrej jakości parówek 
1/2 szklanki żółtego sera startego na drobnych oczkach
3 pieczarki 
1 cebula
3 kopiaste łyżki ostrego ketchupu można pól na pół z łagodnym 

Wykonanie :

Do miski wlać ciepłą przegotowaną wodę , dodać drożdże i 1 łyżeczkę cukru , mąki tyle aby miało konsystencję gęstej śmietany.
Przykrywamy ściereczka i odstawiam do podrośnięcia.
Następnie dodajemy jajko , oliwę i resztę mąki.
Wyrabiamy ciasto .Ma odchodzić od ręki , jeśli wyda Wam się  za rzadkie dodajcie troszkę mąki , jeśli za gęste wody , zależy jaką mąkę dodacie , bo wiadomo mąka mące nie równa. W naszych stronach popularna jest mąka Bolesławiecka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia .

Parówki wrzucamy do malaksera , dodajemy ketchup i mielimy.

Pieczarki i cebulę  ścieramy na tarce i podsmażamy na odrobinie masła.Dodajemy do parówek, przyprawiamy solą i pieprzem .Jeśli dodacie łagodny ketchup to proponuję odrobinę chili .
Mieszamy razem z serem .

Ciasto przekładamy na stolnicę , wałek lekko smarujemy oliwą i wałkujemy .  Wykrawamy koła od spodka filiżanki .
Na środek układamy farsz po bokach robimy nacięcia i na przemian przeplatamy.
Druga wersja to kwiatek .
Też wykrawamy od spodka po dwa koła.
Na jednym rozsmarowujemy farsz i przykrywamy drugim.
Na środek przykładamy malutką szklankę i od środka robimy nacięcia najpierw na połowy i potem znowu na pół.Następnie bierzemy każdy
Płatek i delikatnie wywijamy w lewa stronę.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy w temperaturze  190 stopni około 15 , następnie wyciągamy i posypujemy z wierzchu startym serem . Dalej zapiekamy aż bułeczki będą rumiane.

Smacznego :

 
   

12 komentarzy: