Do ciasta użyłam mąki kokosowej oraz oleju kokosowego Olejowy Raj .
Mąka kokosowa jest bardzo zdrowa i ma niską zawartość tłuszczu nie zawiera cholesterolu i glutenu .Polecana jest dla alergików .
Zapraszam :)
Składniki :
4 jajka
1 płaska szklanka mąki kokosowej Olejowy Raj
1 łyżka stewii lub ksylolitu
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Olejowy Raj
3,4 łyżki śmietanki 12 %
1 szklanka jagód
Posypka :
1 szklanka mąki kokosowej
3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka stewii lub dowolnego zdrowego słodziku
Wykonanie :
Jajka ubijamy ze stewią lub ksylolitem na gęsty kogel mogel , dodajemy ziarenka z wanilii , rozpuszczony olej kokosowy i śmietankę , delikatnie mieszamy , następnie dodajemy mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia . Delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 25 wykładamy papierem do pieczenia .
Wykładamy ciasto i delikatnie ugniatamy .
Na wierzch układamy jagody .
Z jednej szklanki mąki , oleju kokosowego i dowolnego słodzika robimy taką kruszonkę .
Posypujemy ciasto .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut ciasto ma być z wierzchu rumiane.Wierzch można delikatnie oprószyć stewią.
Smacznego :)

Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńCiasto bardzo apetyczne. Z jagodami pewnie jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałeczek i uciekam :)
A ja właśnie jestem na takiej diecie , zero mąki ;( twój przepis na pewno wykorzystam bo lubię ciasta .Wiem że z mąki kokosowej ciasto nie ma takiego smaku jak z normalnej ale jak nie można to musi być taka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i czekam na kolejny przepis dla alergików :) Aneta .
Zapraszam do wypróbowania :)
UsuńMuszę wypróbować bo bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń