środa, 14 października 2015

Bezglutenowe ciasto kokosowe z jagodami .

Dzisiaj coś na słodko :) Ciasto z mąki kokosowej i jagód . Ciasto polecam szczególnie osobom które są na diecie bezglutenowej i mają  chęć na coś słodkiego .
Do ciasta użyłam mąki kokosowej oraz oleju kokosowego Olejowy Raj   .   
Mąka kokosowa jest bardzo zdrowa i ma niską zawartość tłuszczu nie zawiera cholesterolu i glutenu .Polecana jest dla alergików .
                   Zapraszam :) 




Składniki :

4 jajka
1 płaska szklanka mąki kokosowej Olejowy Raj  
1 łyżka stewii lub ksylolitu
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego Olejowy Raj 
3,4 łyżki śmietanki 12 %

1 szklanka jagód 

Posypka :

1 szklanka mąki kokosowej
3 łyżki oleju kokosowego   
1 łyżeczka stewii lub dowolnego zdrowego słodziku


Wykonanie :

Jajka ubijamy ze stewią lub ksylolitem na gęsty kogel mogel , dodajemy ziarenka z wanilii , rozpuszczony olej kokosowy i śmietankę , delikatnie mieszamy , następnie dodajemy mąkę kokosową z proszkiem do pieczenia . Delikatnie mieszamy.
Tortownicę o średnicy 25 wykładamy papierem do pieczenia .
Wykładamy ciasto i delikatnie ugniatamy .
Na wierzch układamy jagody .



Z jednej szklanki mąki , oleju kokosowego i dowolnego słodzika robimy taką kruszonkę .
Posypujemy ciasto .
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 25 minut ciasto ma być z wierzchu rumiane.Wierzch można delikatnie oprószyć stewią.       

Smacznego :) 

Kuchnia wegetariańska i wegańska

8 komentarzy:

  1. Ciasto bardzo apetyczne. Z jagodami pewnie jest pyszne :)
    Porywam kawałeczek i uciekam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie jestem na takiej diecie , zero mąki ;( twój przepis na pewno wykorzystam bo lubię ciasta .Wiem że z mąki kokosowej ciasto nie ma takiego smaku jak z normalnej ale jak nie można to musi być taka :)
    Pozdrawiam i czekam na kolejny przepis dla alergików :) Aneta .

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować bo bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj