Uwielbiam ciasta marchewkowe , są smaczne i szybko się je przygotowuje :)
Zapraszam :)
Składniki :
340 g startej marchewki
2 kopiaste szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 płaska łyżka sody
5 jajek
220 g cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki startej skórki ze sparzonej pomarańczy
Krem jogurtowy Dr. Oetkera
200 ml jogurtu naturalnego
100 ml mleka
Krem czekoladowy Dr. Oetkera
200 ml mleka
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać olej , cynamon, startą marchewkę i wymieszać
Następnie dodajemy ciągle mieszając mąkę ze sodą .
Na końcu dodać startą skórkę z pomarańczy i jeszcze raz wymieszać.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i wysypać bułka tartą.
Przełożyć ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni około 40/ 45 minut do suchego patyczka .
Krem jogurtowy ubić z jogurtem i mlekiem .
Krem czekoladowy ubić z mlekiem.
Ciasto przeciąć na 3 części z tym że górną warstwę ścinamy mniejszą .
Górną ściętą część ciasta kruszymy tak jak robimy przy kopcu kreta.
Dolny krążek smarujemy połową kremu jogurtowego i przykrywamy drugim krążkiem.
Wierzch smarujemy resztą kremu .
Boki i rant torcika posypujemy pokruszonym ciastem.
Szpryckę napełniamy kremem czekoladowym i dekorujemy tort.
Do dekoracji można użyć gotowych kwiatków cukrowych.
Pyszne i proste w wykonaniu .
Smacznego :)
Fajny torcik, napewno byłby miły akcentem na świątecznym stiole
OdpowiedzUsuńCudny torcik Asiu :-) bardzo lubię dodatek marchewki w słodkościach :-)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto marchewkowe, Twojego z chęcią bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńświetny torcik, uwielbiam ciasto marchewkowe więc ten torcik na pewno by mi zasmakował, wygląda bardo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńwspaniały tort Życzę wesołych i pogodnych Świąt
UsuńBardzo dziękuję i również życzę Wesołych Świąt :)
OdpowiedzUsuńTaki wiosenny, marchewkowe ciasta są pyszne:)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt:)