marca 13, 2015

Placuszki kukurydziane z chilli

 Jeśli nie macie pomysłu na obiad to zapraszam do wypróbowania takich oto pysznych placuszków z kukurydzą i chilli  można je podawać z dowolnymi sosami  lub ketchupem.

Zapraszam również na zakupy do sklepu    Piątnica  , posiadają  szeroki asortyment wyśmienitych produktów , przypraw , bakali itp.              
                     Zapraszam :)












 Składniki :

200g kukurydzy z puszki
3 białka
3 żółtka
1/2 łyżeczki sody 
1 łyżka przyprawy    pomidor , czosnek , bazylia Piątnica 
1 łyżeczka  przyprawy do kurczaka Piątnica  
1/2 łyżeczki    chilli w ziarenkach  
Pieprz , vegeta do smaku
60 g mąki
1 starta marchewka 
1 mała cebulka
5 plasterków sera żółtego 
80 ml mleka
Olej do smażenia


 Wykonanie :

Kukurydzę odsączyć na sitku , marchew i cebulkę zetrzeć na tarce jarzynowej, ser pokroić w kosteczkę, dodać żółtka i przyprawy.
Wlać mleko , dodać mąkę z sodą i wymieszać.
 Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem możecie zamiast chilli w ziarenkach dodać chilli w proszku.Placuszki maja być ostrawe.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z dowolnymi sosami .




Smacznego :)


                                             

7 komentarzy:

  1. Jeszcze takich placuszków nie jadłam, a nie ukrywam, że wyglądają baaardzo apetycznie! Chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie prezentują się te placuszki, takich jeszcze nie jadłam, ale pora to zmienić :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu super kotleciki. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno zaskakuja smakiem, bo tak wygladaja, na bardzo pyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki rewelacja-bardzo pomysłowe;)

    OdpowiedzUsuń