Chciałam zaprosić Was na pyszne ciasteczka francuskie z nadzieniem jabłkowym i aromatycznymi dodatkami. Ostatnio nasza koleżanka Marzenka raczyła nas takimi pysznościami i narobiła nam smaku :)
Dzisiaj postanowiłam także przygotować te oto proste i naprawdę pyszne ciasteczka :)
Zapraszam :)
Składniki :
1 ciasto francuskie
około 5 jabłek
3 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
1 cukier waniliowy
2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
szczypta anyżku jeśli ktoś lubi
cukier trzcinowy do posypania
1 jajko do posmarowania ciasteczek
Wykonanie:
Jabłka umyć , obrać i pokroić w kostkę.
Przełożyć do garnka , dodać miód, cukier waniliowy, cynamon i anyż mielony jeśli ktoś lubi jeśli nie lubicie nie dodawajcie.
Jabłka dusimy na małym ogniu około 10 minut aż lekko zmiękną i odparuje sok .
Ciasto rozwijamy wycinamy prostokąty dowolnej wielkości ( ja swoje ciastka zrobiłam dość duże wasze mogą być mniejsze jeśli chcecie ) wyszło mi 7 ciastek.
Na jednym prostokącie układamy po 2, 3 łyżeczki jabłek , w drugim prostokącie radełkiem robimy kratkę , nakładamy na jabłka i zlepiamy ze sobą 2 ciasta ( ja wkoło zrobiłam wzorek widelcem ).
Ciastka układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.
Tak wygląda radełko do robienia kratki .
Smacznego :)
Kurcze fajne te radełko, a takie zamierzam zrobić/
OdpowiedzUsuńAsiu bardzo się cieszę, że ciastka Wam smakowały, oj zjadłabym je znowu :-) pysznie Ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńSuper smaczne są takie wypieki francuskie na słodko i wytrawnie;)
OdpowiedzUsuńNataleczko to radełko jest z Tupperware , jestem z niego bardzo zadowolona , fajnie nim się robi krateczkę na kruche ciasto , super , polecam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, i tak też pewnie smakują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńEfekt końcowy robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przyrząd do kratkowania ciasta. Super pomysł na deser, pycha!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto francuskie, a jak jeszcze z dodatkiem jabłka to już w ogóle pycha :)
OdpowiedzUsuńCiastka są pyszne i szybko się je robi :)
OdpowiedzUsuń