lutego 17, 2015

Brownies

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto czekoladowe alla Brownies .
Połączenie czekolady z nutką kardamonu daje niesamowity smak i aromat. 
Do ciasta proponuję pyszną herbatkę Wiśnie w rumie Piątnica .











 Składniki :

2oo g czekolady + 4  łyżki przegotowanej wody
4 jajka
1 szklanka cukru
1cukier waniliowy
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
210 g mąki 
180 ml oleju
1 płaska łyżeczka kardamonu  Piątnica

1 czekolada na polewę 
2 łyżki wody


Wykonanie :

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z 4  łyżkami przegotowanej wody.


Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.



Do jajek dodać olej i letnią czekoladę . Dodać mąkę z proszkiem , kakao i kardamonem.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem.
Blaszkę o wymiarach  24/36  wyłożyć papierem do pieczenia .
Przelać ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka.



 Czekoladę na polewę rozpuścić z 2 łyżkami wody chwilkę gotować .Wylać na ciasto i rozsmarować .
Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.

Do ciasta proponuję pyszną rozgrzewającą herbatkę  Wiśnie w rumie Piątnica .

Smacznego :)






9 komentarzy:

  1. To ja się skusze na kawałek albo i dwa

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię to ciacho :-) smakuje rewelacyjnie z kubkiem herbatki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam , ciasto pycha i szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest pyszne.Jeszcze z polewą to nic dodać nic ująć;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie ciężkie, czekoladowe ciacha, pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Skoro czekoladowe to coś dla mnie :) a z innej beczki nigdy nie piekłam brownie , chyba czas to nadrobić .. Pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger