Połączenie czekolady z nutką kardamonu daje niesamowity smak i aromat.
Do ciasta proponuję pyszną herbatkę Wiśnie w rumie Piątnica .
Składniki :
2oo g czekolady + 4 łyżki przegotowanej wody
4 jajka
1 szklanka cukru
1cukier waniliowy
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
210 g mąki
180 ml oleju
1 płaska łyżeczka kardamonu Piątnica
1 czekolada na polewę
2 łyżki wody
Wykonanie :
Czekoladę stopić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami przegotowanej wody.
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.
Do jajek dodać olej i letnią czekoladę . Dodać mąkę z proszkiem , kakao i kardamonem.
Wszystkie składniki wymieszać mikserem.
Blaszkę o wymiarach 24/36 wyłożyć papierem do pieczenia .
Przelać ciasto.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec około 20 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Wierzch można posypać wiórkami kokosowymi.
Do ciasta proponuję pyszną rozgrzewającą herbatkę Wiśnie w rumie Piątnica .
Smacznego :)
To ja się skusze na kawałek albo i dwa
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho :) porywam kawałek
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciacho :-) smakuje rewelacyjnie z kubkiem herbatki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam , ciasto pycha i szybko się robi :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest pyszne.Jeszcze z polewą to nic dodać nic ująć;)
OdpowiedzUsuńLubię takie ciężkie, czekoladowe ciacha, pycha ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńSkoro czekoladowe to coś dla mnie :) a z innej beczki nigdy nie piekłam brownie , chyba czas to nadrobić .. Pozdrawiam Asiu :)
OdpowiedzUsuńWzajemnie Moniczko :)
OdpowiedzUsuń