stycznia 30, 2018

Karkówka pieczona z kalafiorem w sosie pomidorowym



Witajcie :)
 Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa użyłam przypraw od firmy GALEO. 
Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki :

1,5 kg karkówki
1 kalafior
1 cebula
500 ml sosu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki 
1 łyżeczka oregano Galeo
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo
1 łyżka czerwonej papryki
2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól około 1 łyżki  lub domowa vegeta bez (glutaminianu sodu) około 2 łyżek pieprz do oprószenia
1/2 szklanki oleju


Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy do oleju i nacieramy mięso.Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Do brytfanki przekładamy mięso oraz umyte różyczki kalafiora oraz cebulę pokrojoną w piórka. Następnie  zalewamy sosem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy ale jeśli nie macie można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około godzinki, aż mięso po włożeniu widelca  będzie miękkie.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Życzę smacznego :) 

  


1 komentarz:

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger