Witajcie :)
Dzisiaj mam dla Was propozycję pieczonej karkówki w sosie pomidorowy z kalafiorem. Pyszna i soczysta, można podać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do mięsa użyłam przypraw od firmy GALEO.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
1,5 kg karkówki
1 kalafior
1 cebula
500 ml sosu pomidorowego lub zmiksowane pomidory z puszki
1 łyżeczka oregano Galeo
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka pieprzu ziołowego Galeo
1 łyżka czerwonej papryki
2 łyżeczki granulowanego czosnku
sól około 1 łyżki lub domowa vegeta bez (glutaminianu sodu) około 2 łyżek pieprz do oprószenia
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki oleju
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w plastry, wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą, dodajemy do oleju i nacieramy mięso.Odstawiamy do lodówki na godzinkę. Do brytfanki przekładamy mięso oraz umyte różyczki kalafiora oraz cebulę pokrojoną w piórka. Następnie zalewamy sosem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy ale jeśli nie macie można użyć zmiksowanych pomidorów z puszki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około godzinki, aż mięso po włożeniu widelca będzie miękkie.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Życzę smacznego :)
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około godzinki, aż mięso po włożeniu widelca będzie miękkie.
Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Życzę smacznego :)
Pyszne jedzonko. Lubię Galeo :)
OdpowiedzUsuń