listopada 14, 2016

Węgierskie kuleczki w sosie słodko-kwaśnym.


Pyszne, aromatyczne, kuleczki w sosie słodko-kwaśnym według przepisu Siostry Marii.
Zapraszam do wypróbowania:) 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 szklanka ryżu
2 jajka
1 łyżka domowej vegety
pieprz do smaku
kawałek pora
1 cebula
1 marchewka
3  łyżki masła
szczypta chili
2 ząbki czosnku

1/2 l przecieru pomidorowego
1/2 l bulionu warzywnego
1 łyżka słodkiej papryki
10 łyżeczek cukru
sól pierz do smaku
100 ml słodkiej śmietanki 12 %

Wykonanie :

Cebulę, por obrać, umyć i drobno pokroić,marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, zeszklić na maśle.
Do miski przełożyć mięso,przecisnąć przez praskę czosnek, dodać ryż, przyprawić do smaku vegetą lub solą, pieprzem i szczyptą chili, dodać jajka i dobrze wyrobić masę mięsną.
Maczać ręce w wodzie i formować małe kuleczki.Do garnka przelać bulion, przecier, wrzucać partiami kuleczki lub wszystkie na raz jeśli się zmieszczą.  Gotować na małym ogniu około 10 minut. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Dodać śmietankę i delikatnie wymieszać. Podawać z ryżem, kaszą, lub ziemniakami.
Smacznego :) 

  
  

5 komentarzy:

  1. ależ to smakowicie wygląda, kawałeczek świeżej bułki albo ziemniaczki i super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodałabym do tego ryż i byłabym bardzo ukontentowana z dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne pulpeciki. Fajny pomysł na dodanie ryżu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie dania, są lekkie bo bez obsmażania i bez ciężkiej panierki. Super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bym z dodatkiem pęczaku to podjadała :) Bardzo smakowicie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń