grudnia 28, 2015

Pasztet wieprzowy z wątróbką indyczą, żurawiną i chrzanem.

Witajcie :) co powiecie na pyszny swojski pasztet wieprzowy,podany z pyszną żurawiną z chrzanem którą dostałam od firmy Eterno . Uwielbiam domowe wędliny i pasztety bo wiem co do nich dodaję.
Ten który zrobiłam nie zawiera w sobie tłuszczu, przygotowałam go z mięsa, wątróbek indyczych i bulionu bez żadnej słoniny czy boczku . Jest pyszny,polecam :) Pasztet podałam na porcelanie Bogucice .





Składniki :

2 kg łopatki
1 kg wątróbki z indyka
3 duże cebule
1/2 szklanki oliwy
sól, pieprz do smaku
6 jajek
1,5 szklanki bułki tartej
2 szklanki mleka
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki czerwonej papryki 
2 marchewki 
1 mały seler 
szczypta oregano i bazylii 

Dodatek do pasztetu - Chrzan z żurawiną od Eterno


Wykonanie :

Mięso umyć i pokroić na kawałki.
Przełożyć do garnka i zalać wodą ponad wysokość mięsa, dodać liście laurowe,ziele angielskie,marchewkę i seler.
Gotować na małym ogniu z odrobiną soli.Mięso ma być miękkie.
Wątróbkę umyć i pokroić na kawałki, obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojona cebulę , lekko posolić,chwilę podsmażyć, następnie dodać wątróbkę, paprykę i wymieszać, dusić aż zmięknie.
Zimne mięso, marchewkę i seler z wywaru  oraz  wątróbkę zmielić przez maszynkę.
Bułkę tartą zalać mlekiem,następnie dodać do mięsa.
Jajka roztrzepać i dodać do masy mięsnej , dodać oregano i bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dobrze wszystko wymieszać dodając bulionu który nam został z gotowania mięsa tak około 2 szklanek.Masa ma być luźniejsza nie zbita.
Pasztet możecie upiec w foremce keksówce, ja jednak piekę w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Pasztet pieczemy w temperaturze 180 stopni około 70 minut.
Po upieczeniu i przestygnięciu pasztet dzielę na kilka części i zamrażam . Potem wyciągam sobie jak potrzebuję.Taki pasztet wyśmienicie smakuje z żurawiną z chrzanem.

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Najlepsze połączenie jakie może być: pasztet i chrzan z żurawiną. Dla mnie na Święta nic więcej mogło nie istnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy pasztet jest najlepszy, też lubię
    z dodatkiem żurawiny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie ten pasztet wyszedł ! A dodatek w postaci żurawiny i chrzanu pyszny i pasuje jak ulał :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pasztety! W tym połączeniu smaków jeszcze nie jadłam - zabieram przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń