grudnia 10, 2015

Gołąbki z mięsem i kaszą jaglaną .

Co powiecie na pyszne gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem ? Ostatnio dostałam do testowania kaszę jaglaną od firmy Eco Blik  i postanowiłam zrobić z niej gołąbki . 
Jak moja rodzinka przyszła do domu i podałam je na  obiad to nie mogli się nimi najeść , córka stwierdziła że są lepsze od takich z ryżem . Do gołąbków użyłam przypraw od firmy Skworcu .
Zapraszam do wypróbowania :) 




 Składniki :

1  duża główka  kapusty 
1 opakowanie kaszy jaglanej od Eco Blik
1 duża cebula
1 kg mięsa mielonego z szynki
1 łyżka oregano  od Skworcu 
2 łyżki  przyprawy do mielonego od  Skworcu 
sol , pieprz do smaku 
5 łyżek  oliwy

Wykonanie :

Kapustę myjemy wycinamy głąb , wkładamy do garnka , zalewamy wodą i gotujemy tak długo aż  liście będą miękkie ale nie mogą się rozpadać. Kaszę wsypujemy do garnka zalewamy wrzącą wodą tak na 3 cm powyżej kaszy , gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż kasza będzie miękka.
W rondlu rozgrzewamy oliwę dodajemy mięso startą na tarce jarzynowej cebulę , przyprawy i podsmażamy .
Do ugotowanej kaszy przekładamy mięso i dobrze wszystko mieszamy , przyprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem . Usmażone mięso lekko blendujemy .
Sparzoną kapustę wyciągamy , z każdego liścia zcinamy tą grubą warstwę która idzie wzdłuż liścia , delikatnie aby go nie przedziurawić. Na każdy liść układamy porcję farszu i zwijamy , najpierw z jednej strony do środka  , następnie z drugiej strony , i wzdłuż w roladkę.
 Żaroodporne naczynie wykładamy folią aluminiową lekko smarujemy oliwą i układamy ściśle gołąbki  , ja jeszcze wlewam około 1 szklanki wody  . Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika .Pieczemy około 70 minut , można sprawdzić po jakimś czasie widelczykiem czy kapusta jest miękka. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem .

Smacznego :) 


 
 
 

11 komentarzy:

  1. Robiłam gołąbki z kaszą gryczaną, teraz czas na jaglaną :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu a ja znowu z kaszą gryczana nie robiłam :)

      Usuń
  2. Gołąbki bardzo lubię. Z taką kaszą jeszcze nie jadłam. Zainteresowałaś mnie tym, co Twoja córka powiedziała. Czas spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko polecam z kaszą jaglaną bo są pyszne :)

      Usuń
  3. Gołąbki w każdym wydaniu lubimy i już wiemy, że Twoje są na pewno Pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam gołąbki, ale z kaszą jaglaną to dla mnie nowość :) Wspaniałe!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko :) koniecznie wypróbuj bo warto :)

      Usuń
  5. Och jak ja dawno gołąbków nie robiłam. Asiu poczęstuję się jednym ;)

    OdpowiedzUsuń