sierpnia 26, 2016

Sól himalajska, właściwości i zastosowanie.




Dzisiaj porozmawiajmy o Soli himalajskiej która pochodzi ze wschodniego pasma Himalajów w Pakistanie. Miliony lat temu słońce wysuszyło morze i tak powstały złoża soli. To najczystsza, najcenniejsza i  najzdrowsza sól na naszej ziemi, wydobywana metodą płukania i wysuszania.
Różowa sól himalajska znana jest jako środek przyjmowany do wewnątrz i stosowany zewnętrznie. Można używać jej, jako codziennej porcji minerałów, zapobiegawczo oraz leczniczo. Bez obaw można zastąpić nią tradycyjną sól kuchenną, gdyż świetnie wydobywa i podkreśla smak różnych potraw.Wartości odżywcze soli to : sód, potas , magnez, fosfor,wapń, mangan, cynk,żelazo , selen, brom. Sól himalajską można używać do kąpieli oraz pilingów skóry, wyciąga ona toksyny ze skóry co przyspiesza jej regenerację.
Sól nie musi kojarzyć się z podwyższonym ciśnieniem czy innymi skutkami zdrowotnymi.Uzupełnia ona niedobory mikro i makro elementów, czyści organizm z metali ciężkich i wzmacnia układ krwionośny. Jeśli zainteresowani jesteście solą himalajską to zapraszam Was do sprawdzonego sklepiku internetowego firmy PLENUS - https://www.galeriaherbat.pl/sol-himalajska-drobna.html.
Znajdziecie tam również wiele wspaniałych przypraw oraz innych produktów.

Sód - 382.61 g
Potas - 3,5 g
Magnez 0.16 g
Fosfor - < 0.10 ppm
Wapń - 4.05 g
Chrom - 0.05 ppm
Mangan 0.27 ppm
Cynk - 2.38 ppm
Żelazo - 38.9 ppm
Selen - 0.05 ppm
Brom - 2.1 ppm

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rozowa-sol-himalajska-prawdziwe-wlasciwosci-najzdrowszej-soli-na-swiec_43596.html
Sód - 382.61 g
Potas - 3,5 g
Magnez 0.16 g
Fosfor - < 0.10 ppm
Wapń - 4.05 g
Chrom - 0.05 ppm
Mangan 0.27 ppm
Cynk - 2.38 ppm
Żelazo - 38.9 ppm
Selen - 0.05 ppm
Brom - 2.1 ppm

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rozowa-sol-himalajska-prawdziwe-wlasciwosci-najzdrowszej-soli-na-swiec_43596.html



4 komentarze:

  1. A widzisz kochana, to muszę kupić. Bo ona i zdrowa i ładnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jej kolor - zawsze mi się oczy świecą, gdy ją widzę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny post, sól himalajska coraz częściej przewija się na różnych blogach i wydaje się być świetnym zamiennikiem dla tradycyjnej soli. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger