lutego 27, 2016

Zapiekanka z makaronem , boczniakami i polędwicą nad ogniem wędzoną.

Moja rodzinka uwielbia zapiekanki, staram się je robić za każdym razem z innymi dodatkami, najczęściej są to makaronowe zapiekanki, takie lubią najbardziej :) Dzisiaj zrobiłam  z boczniakami i pyszną polędwicą nad ogniem wędzoną firmy Hańderek. Zapiekankę podałam z Remuladą Duńską Folwark.
Obiad był pyszny :) Zapraszam :)






Składniki :

300 g makaronu duże rurki
250 g boczniaków
2 cebulki
1,5 szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka musztardy Angielskiej Roleski
8 jajek
1 łyżeczka ostrej papryki 
3 łyżki masła
5 grubych plastrów polędwicy nad ogniem wędzonej
1 pęczek szczypiorku

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie all dente.
Boczniaki umyć i pokroić w paseczki, polędwicę w grubą kostkę, cebulę w kostkę.Na patelni rozpuścić masło dodać boczniaki,cebulę i polędwicę, przyprawić solą , pieprzem, papryką i musztardą. Dusić na małym ogniu aż boczniaki zmiękną. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną.
Na spod ułożyć połowę makaronu, zalać 2 roztrzepanymi jajkami i posolić, następnie do masy boczniakowej dodać 1 szklankę sera i wymieszać, wyłożyć na makaron, zalać 2 roztrzepanymi jajkami, posolić.Następnie wyłożyć resztę makaronu, na makaron wbić w całości resztę jajek, posolić i popieprzyć,wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem.
Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Następnie zdjąć folię lub szklaną pokrywę i posypać resztą żółtego sera. Piec dalej około 25 minut.
Podawać z dowolnym sosem lub Remuladą Duńską.

Smacznego :)  
 

6 komentarzy:

  1. To dopiero zacna zapiekanka :) Podobają mi się te warstwy - super się układają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak wytrawny torcik ☺ Musi byc pyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na zapiekankę! I do tego z boczniakiem - moim ostatnim odkryciem grzybowym :) Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger