Witajcie :)
Pierogi, kto ich nie lubi,z różnymi dodatkami.Zapewne każdy z Was ma te swoje ulubione. Dzisiaj mam dla Was pielmieni-malutkie pierożki z mięsem. Tradycyjne pielmieni nadziewa się surowym mięsem wieprzowo-wołowym.Ich wyjątkowość bierze się stąd że oprócz mięsa mają w środku rosół.
Aby poczuć ich aromatyczny smak powinny być takiej wielkości żeby można je było włożyć na raz do buzi.
Zapraszam:)
Składniki:
około 500 g mąki+ do podsypania
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
około 250ml ciepłej wody
1 jajko
Składniki na farsz:
6oo g mięsa wołowego lub wieprzowego
sól, pieprz do smaku
1łyżeczka majeranku
1 cebula pokrojona w drobniutką kosteczkę i zeszklona na maśle
Wykonanie:
Cebulkę obieramy, drobniutko kroimy i delikatnie podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy do surowego zmielonego mięsa, przyprawiamy i dobrze mieszamy. Odstawiamy na 10 minut do przegryzienia z przyprawami.
Na stolnicę przesiewamy mąkę, robimy kopczyk i w nim dołek, wlewamy wodę, dodajemy jajko, sól i olej szybko zagniatamy ciasto.
Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 5 minut aby odpoczęło. Następnie podsypujemy mąką stolnicę, rozwałkowujemy ciasto na około 2 mm i wykrawamy kieliszkiem po 2 małe kółeczka. Na jeden krążek kładziemy kopiastą łyżeczkę farszu, przykrywamy drugim krążkiem i w koło zlepiamy.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy partiami pierożki, od wypłynięcia gotujemy do 5 minut.
Wyciągamy na durszlak i przelewamy delikatnie zimną wodą. Pierożki polewamy masłem jeśli będziecie je jeść bez rosołu lub , same bez okrasy podajemy np: z rosołem wołowym lub drobiowym.
Smacznego :)
fajny przepis, na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuń