https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

grudnia 18, 2021

Ciasto marchewkowe z jabłkami, orzechami i pysznym kremem

Witajcie :) Tak już jest że w okresie zimowym piecze się więcej ciast o korzennym, aromatycznym smaku. Dzisiaj mam dla Was pyszne i dobrze znane ciasto marchewkowe z kremem śmietanowym, o lekko kwaskowym smaku. Ciasto jest puszyste a zarazem wilgotne. Idealne do kawy czy herbaty. 

                                                 Zapraszam do wypróbowania:)


                                           Składniki:                                              

5 jajek

2 kopiaste szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

1 łyżka przyprawy do piernika 

2 łyżki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody 

1 szklanka oleju

3 jabłka

3 duże marchewki

1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca

 

400 g kwaśnej śmietany

3/4 szklanki cukru 

1 cukier waniliowy

36 g śmietany fix

1,5 tabliczki czekolady mlecznej np: Milka

4 łyżki słodkiej śmietanki

wiórki kokosowe do dekoracji


Blaszka duża tradycyjna

 

Wykonanie: 

Jabłka i marchewkę obieramy. Jabłka kroimy w kostkę a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Orzechy drobno siekamy.

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Następnie ciągle mieszając na średnich obrotach miksera dodajemy: cynamon, przyprawę do piernika mąkę z proszkiem, sodę i olej. Do ciasta dodajemy jabłka, marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy łyżką.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wygładzamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.

Ciasto odstawiamy do przestygnięcia a następnie przecinamy na pół.

 

Śmietanę ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix.

Spodnią część ciasta przekładamy do blaszki, wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ze śmietanką, polewamy ciasto i oprószamy wiórkami kokosowymi.

Życzę smacznego:)




3 komentarze:

  1. Pychotka, idealne ciasto do kawusi ☕ Piękne zdjęcie ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta korzenne, więc mogłabym je jeść cały rok, a nie tylko w okresie świątecznym :) Przyznam, że do tej pory przygotowywałam głównie klasyczne wypieki. Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego, ale chyba pora to zmienić. Akurat poszukuję inspiracji i pomysłów, bo przyjeżdża do mnie rodzina w odwiedziny. Chciałabym zaserwować im coś niecodziennego, tak aby ta wizyta zapadła im w pamięć. Już mam dość klasycznych mazurków i serników :) Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie mi smaczne i będzie się ładnie prezentować na talerzu.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (188) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (62) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger