Witajcie :) Sobota to musi być oczywiście pyszne ciasto, dzisiaj upiekłam Porzeczkę Siostry Anastazji, bardzo lubię jej przepisy na ciasta , fakt są bardzo pracochłonne ale za to jakie pyszne i ładnie się prezentują.
Do ciasta użyłam Truskawelli w czekoladzie Eterno i pysznego dżemu z Czarnej porzeczki Orzech
Ciasto jest bardzo mięciutkie, kremowe, ja oczywiście musiałam zaraz ukroić do kawki i moja masa jeszcze dobrze nie zastygła bo ciasta to moja największa słabość :)
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki na ciasto kakaowe :
8 jajek
1 szklanka cukru
6 łyżek maki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka Truskawelli w czekoladzie Eterno
2 łyżki kakao gorzkiego
Składniki na ciasto jasne :
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem budyniowy :
600 ml mleka
2 budynie waniliowe Winiary
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
100 g masła
2 żółtka
1,5 słoiczka Dżemu z czarnej porzeczki Orzech
Polewa :
3 tabliczki czekolady mlecznej
3 łyżki śmietanki 12 %
Blaszka tradycyjna
Wykonanie ciasta ciemnego :
Białka ubić z cukrem na puch , ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, następnie powoli dodawać truskawellę w czekoladzie, mąkę z proszkiem i kakao. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Upieczone i zimne ciasto przeciąć na pół.
Wykonanie ciasta jasnego :
Białka ubić z cukrem na puch, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczaną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Wykonanie kremu budyniowego :
Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozpuścić żółtka, budynie,mąkę,cukier i cukier waniliowy.
Wlać do gotującego mleka, gotować aż zgęstnieje.
Zimny budyń utrzeć z masłem.
Polewa czekoladowa :
3 tabliczki czekolady mlecznej rozpuścić w kąpieli wodnej z 3 łyżkami śmietanki.
Warstwy ciasta :
1. Ciasto ciemne
2. połowa dżemu porzeczkowego
3. połowa masy budyniowej
4. ciasto jasne
5. dżem porzeczkowy
6. masa budyniowa
7. ciasto ciemne
8. polewa
9. wiórki kokosowe
Odstawić do lodówki na noc.
Asieńko jak zwykle, same pyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńAsiu, aż mnie skręca w środku, jak widzę takie pyszności:) już lecę do Ciebie:)))
OdpowiedzUsuńKochana zapraszam , już stawiam wodę na kawkę :)
Usuńbardzo fajne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe bardzo apetyczne ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTo ciasto jest wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSiostra Anastazja ma wspaniałe przepisy, tego ciasta akurat nie piekłam ale na pewno jest pyszne.
OdpowiedzUsuńPyszne polecam :)
UsuńLubię ciasta S.Anastazji. Wyszło Ci rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńWarto takie upiec:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuńnice blog =)
OdpowiedzUsuńfollowing each other via GFC, G+ and Instagram?
have a nice sunday =)
xoxo
http://freaky-like-gnui.blogspot.de/
Thank you :)
UsuńCudowne ciacho. Mam książkę z ciastami siostry Anastazji ale jeszcze nie piekłam ani jednego ciasta. Muszę w końcu się zmobilizować :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :) ja mam jej kilka książek a teraz zamówiłam sobie wielką księgę ciast :) zobaczymy co ciekawego tam będzie :)
Usuńtaki kawałeczek do herbatki..mm :)
OdpowiedzUsuńMoja teściowa uwielbia robić ciasta z książek siostry Anastazji, więc wiem, ze te wypieki są wyśmienite. A jak widzę, ze ciasto jest z porzeczką - jestem wniebowzięta, bo uwielbiam taki kwaskowaty posmak w słodkościach :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale, w sam raz na święta :)
OdpowiedzUsuńWitam. A czym zastąpić truskawellę? Nigdzie nie mogę tego dostać.pomocy
OdpowiedzUsuńWitaj:) truskawella firmy Eterno to taki czeko-dżem bardzo modny ostatnio.Jeśli nie masz to zastąp go np:dżemem truskawkowym.
UsuńPozdrawiam :)