https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

lutego 08, 2022

Ciasto z matchą, budyniem mandarynkowym i kremem śmietanowo-galaretkowym


     
Witajcie:) zapraszam dzisiaj na nietypowe ciasto z herbatą matcha, pysznym budyniem mandarynkowym i kremem śmietanwo-galaretkowym. Proste i szybkie w wykonaniu.
Idealne do kawy lub herbaty.             
 
          
Składniki:
 
5 małych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1 łyżka herbaty matcha
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
 
 
 Składniki na budyń:
 
8 dużych mandarynek (moje były kwaskowe)
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
1 puszka mleczka kokosowego


Składniki na krem śmietanowy:
 
500 ml śmietany kremówki 30%
2 galaretki zielone
600 ml przegotowanej gorącej wody
1 łyżeczka herbaty matcha
3 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
 
Blaszka tradycyjna duża
 
 
Wykonanie: 
 
Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie przesiewamy mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, matche i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy rózgą.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.
Biszkopt wyciągamy z blaszki na kratkę i  pozostawiamy do przestygnięcia.
 
Mandarynki dobrze myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleczko kokosowe i na małym ogniu dusimy aż mandarynki zmiękną.
Następnie wszystko dobrze miksujemy, wstawiamy ponownie na gaz. W 1/2 szklance wody rozpuszczamy budyń i mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotujących mandarynek, mieszamy tak długo aż zgęstnieje i powstanie budyń. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
 
Górną warstwę biszkoptu ścinamy, przekładamy do blaszki. Na wierzch wykładamy jeszcze lekko ciepły budyń, odstawiamy do zastygnięcia.
 
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy matchę, wlewamy galaretkę i chwilę mieszamy.(Trzeba delikatnie ubijać aby nie zrobiło się masło.)
Gotowy krem wykładamy na zimny budyń i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
 
Życzę udanych wypieków i smacznego:)
 

 

1 komentarz:

  1. Piękne i smakowite ciasto przygotowałaś! Na święta będzie idealne!

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger