Witajcie:)
zapraszam dzisiaj na nietypowe ciasto z herbatą matcha, pysznym
budyniem mandarynkowym i kremem śmietanwo-galaretkowym. Proste i szybkie
w wykonaniu.
Idealne do kawy lub herbaty.
Składniki:
5 małych jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju
1 łyżka herbaty matcha
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na budyń:
8 dużych mandarynek (moje były kwaskowe)
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody
1 puszka mleczka kokosowego
Składniki na krem śmietanowy:
500 ml śmietany kremówki 30%
2 galaretki zielone
600 ml przegotowanej gorącej wody
1 łyżeczka herbaty matcha
3 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
Blaszka tradycyjna duża
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel, następnie przesiewamy mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, matche i proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy rózgą.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.
Biszkopt wyciągamy z blaszki na kratkę i pozostawiamy do przestygnięcia.
Mandarynki dobrze myjemy, obieramy i kroimy na kawałki, przekładamy do rondelka, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mleczko kokosowe i na małym ogniu dusimy aż mandarynki zmiękną.
Następnie wszystko dobrze miksujemy, wstawiamy ponownie na gaz. W 1/2 szklance wody rozpuszczamy budyń i mąkę ziemniaczaną, wlewamy do gotujących mandarynek, mieszamy tak długo aż zgęstnieje i powstanie budyń. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
Górną warstwę biszkoptu ścinamy, przekładamy do blaszki. Na wierzch wykładamy jeszcze lekko ciepły budyń, odstawiamy do zastygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy w 600 ml przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym,dodajemy matchę, wlewamy galaretkę i chwilę mieszamy.(Trzeba delikatnie ubijać aby nie zrobiło się masło.)
Gotowy krem wykładamy na zimny budyń i ponownie odstawiamy do zastygnięcia.
Życzę udanych wypieków i smacznego:)
Piękne i smakowite ciasto przygotowałaś! Na święta będzie idealne!
OdpowiedzUsuń