Chciałam Was dzisiaj zaprosić na pyszne ciasto wg. Siostry Anastazji o nazwie Bajka. Nazwa mówi sama za siebie ciasto jest naprawdę pyszne troszkę zmieniłam w przepisie , zamiast żelatyny dałam galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej które fajnie łączą się ze słodkimi galaretkami cukrowymi które dodaje się do masy śmietanowej .
Ciasto Bajka podałam na bajecznej porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold .Zapraszam :)
Składniki na ciasto jasne :
3 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ciepłej wody
1/2 szklanki cukru
Składniki na ciasto ciemne :
5 jajek
1 szklanka mąki tortowej
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 ,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa :
1 l śmietany kremówki 36 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary
3 łyżeczki żelatyny
2 szklanki przegotowanej wody
około 40 dag galaretki w cukrze
2 tabliczki czekolady
1 łyżka śmietanki
Blaszka 24/ 36 cm
Wykonanie ciasta jasnego :
Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i wodę. Delikatnie wymieszać.
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Wykonanie ciasta ciemnego :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem i kakao.
Delikatnie wymieszać .
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia Przelać ciasto .
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .
Wykonanie masy śmietanowej :
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 2 szklankach przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , stopniowo ciągle mieszając mikserem dodawać tężejącą galaretkę i jeszcze chwilę mieszać.
Galaretki cukrowe pokroić w kostkę i dodać do śmietany, wymieszać.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 1 łyżką śmietanki. Ciasto ciemne przeciąć na pół.
Każdy blat biszkoptu można nasączyć wodą z sokiem z limonki i cukru.
1. Biszkopt ciemny
2. Połowa masy śmietanowej
3. Biszkopt jasny
4. Reszta masy śmietanowej
5. Biszkopt ciemny
6. Polewa
7. Płatki migdałowe
Smacznego :)
Ciasto apetyczne i to bardzo;)
OdpowiedzUsuńDodatkowo te kolory galaretek robią wrażenie;)
Dziękuję :)
UsuńJest bajecznie:) a ciacho pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowne ciasto Asiu, prawdziwa bajka :-)
OdpowiedzUsuńAle bym zjadł takie ciacho szkoda że moja żona ma dwie lewe ręce do pieczenia :) Janek.
OdpowiedzUsuńSuper ciacho! takie kolorowe i na pewno pyszne! :)))
OdpowiedzUsuńAle fajne, kolorowe :) Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Zuluka :)
UsuńWygląda zjawiskowo.
OdpowiedzUsuńDziękuję Alu :)
OdpowiedzUsuńOch Asiu. Dziękuję za inspiracje. Wygląda tak bajecznie... W sam raz na "tort" dla mojego męża. Biorę się za pracę, szkoda czasu. Dziękuję jeszcze raz. ��
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam do wypróbowania :)
UsuńApetyczne ciasto :) Przypomniało mi dzieciństwo, bo przepadałam za biszkoptem z masą śmietanową i galaretkami.
OdpowiedzUsuńBardo dobre ciasto, polecam.Łucja
OdpowiedzUsuńA skąd się wzięły tam kolorowe galaretki jak w przepisie jest tylko limonkowa ?
OdpowiedzUsuńGdyby Pani dokładnie przeczytała przepis to nie zadała by Pani takiego pytania. W przepisie pisze że do masy dodaje się kolorowe galaretki w cukrze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Jest zamieszczone również zdjęcie na którym widać pokrojone w kostkę galaretki:)
Usuń