Zapraszam :)
Składniki :)
200 g sera białego pół tłustego
2 kopiaste szklanki mąki
1 kostka margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
kilka kropelek olejku pomarańczowego
5 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 pomarańcza
gotowy lukier z Dr. Oetkera
Foremka do babki o średnicy 24 i wysokości 7 cm , zakupiona w Skworcu .
Wykonanie :
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, dodać , olejek pomarańczowy,zmielony ser
roztopioną margarynę i wymieszać , stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i chwilę mieszać mikserem. Na końcu dodać obraną i pokrojoną w kostkę pomarańczę. Delikatnie wymieszać.
Formę z kominkiem wysmarować margaryną i wysypać kaszą manną lub bułką tartą.Przelać ciasto.
Piec w temperaturze 190 stopni do suchego patyczka ( około 50 minut ) .
Po przestygnięciu polukrować .
Smacznego :)
Wspaniała baba Asiu :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
UsuńBabka ma przepiękny kolor.
OdpowiedzUsuńTakie babki są rewelacyjne w smaku i puszyste;)
Bardzo dziękuję :) i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńLubię babki ;) Twoja wyszła wspaniała i na pewno pyszna :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńAleż musi obłędnie smakować, widzę to po jej wyglądzie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Majeczko :)
UsuńMniam :) Dziękuję za udział w akcji "Wielkanocne Babki 2015"! Przypominam że do akcji można dodawać wpisy archiwalne (dodane po 10.03.2014) Pozdrawiam wiosennie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna babeczka! Chętnie wypróbuję przepis!!!
OdpowiedzUsuńBrzmi i wygląda wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńDzięki Łukasz :)
UsuńJaki słoneczny kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńchetnie bym wyprobowala ,ale mnie babki nie lubia , zawsze zakalec :(
OdpowiedzUsuńDużo zależy też od piekarnika , w przepisach podaje się czas pieczenia , ale ten czas jest jednak inny bo każdy piekarnik piecze inaczej , zawsze sprawdzam patyczkiem :) czasem też piekę z jakiegoś przepisu np z gazety i jest podany czas pieczenia tyle i tyle a mi np : upiekło się szybciej , trzeba po prostu wyczuć swój piekarnik i piec do tz , suchego patyczka :) pozdrawiam :)
UsuńWow, rzeczywiście jest mega soczysta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda rewelacyjnie i apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńprześliczny kolor!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńSzukając przepisu na babkę trafiłam na tą stronkę i zdecydowałam się że właśnie twoją babkę upiekę na święta, wygląda bardzo smacznie :) A mam pytanko jakiej wielkości formy do pieczenia użyłaś?
Pozdrawiam Cieplutko :)
Dziękuję :) foremki do babki użyła o średnicy 24 i wysokości 7 cm zakupiłam ją w Skworcu w tamtym roku , ale myślę że w węższej i wyższej też się dobrze upiecze , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo pięknie wygląda ta babka. Super połączenie :)
OdpowiedzUsuńBabka piękna i super pomysł na dodatek pomarańczy i sera. Pomarańcza s pewnością dodaje fajnego aromatu. Podoba mi się również kolor :)
OdpowiedzUsuńMa cudowny kolor!
OdpowiedzUsuń