Do ciasta użyłam konfitury pomarańczowej Eterno i marmolady wieloowocowej Jamar
Zapraszam :)
Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto kruche :
3 szklanki mąki typ 450
1 kostka margaryny Kasi
1 cukier waniliowy
3 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marmolada Jamar
Krem ajerkoniakowy :
600 ml mleka
2 kremy Dr. Oetkera o smaku ajerkoniaku
Lub krem budyniowy :
1 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki tortowej
200 g masła
Ugotować budyń i zimy utrzeć z masłem
4 galaretki czerwone lub zielone
1 litr przegotowanej wody
Blaszka 25/32 cm
Wykonanie biszkoptu :
Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać.
Do jajek stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, mąkę ziemniaczaną i olej. Delikatnie wymieszać łyżką.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , tylko spód.
Przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Wykonanie ciasta kruchego:
Do miski przesiać mąkę, dodać , cukier, cukier waniliowy,jajka, śmietanę i proszek do pieczenia, zarobić ciasto. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, jak będzie się kleiło dodajcie odrobinę maki.Ciasto podzielić na 3 części.
Jedną rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Z 2 i 3 części ciasta rozwałkować posmarować marmoladą i zwinąć w roladę. Przełożyć do blaszki i upiec około 25/30 minut, na złoty kolor.
Długość rolady musi odpowiadać długości blaszki i ciasta kruchego.
Wykonanie kremu :
Do mleka wsypać kremy w proszku i ubić mikserem na sztywno. W przepisie Siostry Anastazji jest krem budyniowy , jeśli taki wolicie to zróbcie budyniowy.
Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
W przepisie na blaszkę układa się 2 rolady ja ułożyłam jedną na cieście kruchym.
Warstwy ciasta :
1. ciasto kruche
2. cienka warstwa konfitury pomarańczowej ale nie
koniecznie.
3. połowa kremu
4. Na kremie ułożyć 2 rolady tak aby powstało miejsce na
galaretkę.
5. po bokach i między rolady ułożyć galaretkę i odstawić do
zastygnięcia.
6. na galaretce rozprowadzić większą część kremu
7. na krem ułożyć biszkopt
8. biszkopt posmarować cienką warstwą pozostałego kremu
9. wierzch posypać wiórkami kokosowymi
Smacznego :)
Asiu ciacho musi być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) jest pyszne :)
UsuńAsiu to ciacho wygląda wspaniale, jesteś mistrzynią słodkości :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :) lubię piec :)
Usuńjak super wygląda;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda wspaniale i bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo efektowne ciacho :)
OdpowiedzUsuńAsiu bardzo ładne i smaczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Danusiu :)
UsuńWspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSuper ciasto,muszę kiedyś upiec:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzecudnie wygląda! Chylę czoła, Asiu, bo przepiękne ciasta pieczesz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
Usuńświetnie wygląda to ciasto, wspaniale Ci wyszło!
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje ☺
OdpowiedzUsuńznakomicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentuje. :-)
OdpowiedzUsuńwygląda super!
OdpowiedzUsuń