Witajcie :) Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznej i dobrze znanej nam babki "Zebry". Babka jest prosta w wykonaniu, wychodzi bardzo puszysta. W oryginalnym przepisie dodaje się wodę gazowaną, ale nie była bym sobą gdybym przepisów nie modyfikowała, lubię eksperymentować w kuchni :) Do tej babki możecie zamiast wody dodać:coca colę,fantę, dowolny sok (pomarańczowy, winogronowy, porzeczkowy, co kto lubi). Moja dzisiejsza babka będzie z sokiem pomarańczowym i polewą czekoladową. Ciasto idealne na niedzielę jak i do kawy czy herbaty w tygodniu.
Zapraszam do wypróbowania:)
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel,masa ma być biała. Następnie na przemian dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok, delikatnie mieszamy mikserem, na końcu dodajemy olej i jeszcze raz krótko mieszamy.
Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy 2 łyżki kakao,mieszamy, a do drugiej białej części dodajemy 2 łyżki mąki tortowej lub budyń, co macie akurat w domu.
Foremkę do babki smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na przemian układamy w blaszce po łyżce ciasta ciemnego i jasnego, tam gdzie jasne nakładamy łyżkę ciemnego a tam gdzie ciemne łyżkę jasnego. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka, moje ciasto piekło się około 50 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej więc swoją babkę kontrolujcie patyczkiem do szaszłyków czy dobrze się upiekła.
Upieczone ciasto przekładamy na kratkę i odstawiamy do przestygnięcia.
Czekoladę rozpuszczamy razem ze śmietanką w kąpieli wodnej i polewamy babkę.
ŻYCZĘ SMACZNEGO:)
O matko. Uwielbiam zebrę, w każdym wydaniu.
OdpowiedzUsuńAleż apetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na dodanie do tradycyjnej babki soku, a tym bardziej np. coli - to połączenie, które rzeczywiście trzeba wypróbować! Z przepisem na pewno wyjdzie pysznie. :)
OdpowiedzUsuńMi nigdy tak ładnie nie wyrasta. Jaki może być powód?
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda 🙂♥️
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda 🙂♥️
OdpowiedzUsuń