Witajcie :)
Myślałam że to koniec z przetworami na ten rok ale niespodziewanie wpadł mi winogron no i trzeba go jakoś zużyć.
Zawsze robię najpierw sok w sokowniku a potem przecieram winogrona i powstaje pyszny dżemik, taki zwykły to u mnie nie bardzo, ale gdy dodam czekoladę i kakao, powstaje pyszotka. Do naleśników czy ciast jest rewelacyjny, tym razem zrobiłam z nutką cynamonu który uwielbiam.
Jeśli macie jeszcze winogron taki ogrodowy ciemny to zapraszam do wypróbowani :)
Jeśli macie jeszcze winogron taki ogrodowy ciemny to zapraszam do wypróbowani :)
Składniki :
około 4 l winogronu z sokownika
2 szklanki z brzuszkiem cukru lub do smaku
1 słoiczek kremu czekoladowego np : Nutelli
2 łyżki cynamonu
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
1 dżemix
Wykonanie :
Winogrona z sokownika przecieramy przez sitko, następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, cynamon, czekoladę, kakao i na małym ogniu podsmażamy około 10 minut, następnie dodajemy dżemix i smażymy około 5 minut co jakiś czas mieszając. Cukru dodajemy na smak w zależność od słodkości winogron, na tą porcję dałam 2 szklanki i było ok. Słoiczki myjemy i wycieramy do sucha, następnie przekładamy dżem i zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki, zalewamy wodą do 3/4 wysokości i gotujemy pod przykryciem od zagotowania wody około 20 minut. Zagotowane słoiczki wyciągamy i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Życzę smacznego :)
Jaki fajny kolorek Asiu. Wygląda na głęboką czerwień. Myślę, że by mi smakował :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś :)
UsuńAsiu bardzo fajny pomysł na pyszny dżemik :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł :) Pycha Joasiu :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawy pomysł na dżemik, nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńwspaniały dżem, zjadłabym! <3
OdpowiedzUsuńPyszniutka sprawa :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. :) U mnie zdecydowanie koniec z zaprawami. Nic mi do rąk nie wpada ;)
OdpowiedzUsuńco jak co,ale dżemu z winogron nigdy nie jadłam
OdpowiedzUsuń