https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 23, 2018

Biszkopt z kremem malinowo-śmietanowym i kremem serowo-czekoladowym





 Nie macie pomysłu na ciasto? to dzisiaj mam dla Was proste i pyszne ciasto ze składników które akurat miałam w domu. Biszkopt przełożyłam dwoma kremami jeden na bazie bitej śmietany i malin z galaretką a drugi na bazie sera białego nutelli i przezroczystej galaretki cytrynowej.
 Ciasto jest proste w wykonaniu i nie może się nie udać .
Zapraszam do wypróbowania :) 



Składniki na biszkopt :

5 jajek
3/4 szklanki cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka płaska mąki tortowej
3 łyżki oleju
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 

Składniki na krem z malinami :

500 g mrożonych malin w całości
4 łyżki cukru
1 galaretka malinowa Winiary
1 łyżeczka żelatyny
500 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru 
1 cukier waniliowy

Składniki na krem z nutellą :

2 galaretki przezroczyste cytrynowe Winiary
500 ml przegotowanej wody
1 kopiasta łyżka nutelli
250 g sera białego
3/4 szklanki mleka

Blaszka o wymiarach 39/26 cm 

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem na gęsty kogel mogel. Następnie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka tak około 30 minut.Oczywiście każdy piekarnik piecze inaczej więc ten czas kontrolujcie.

Mrożone maliny przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i 4 łyżki cukru ( ilość cukru zależ od słodkości malin )
Zagotowujemy, wyłączamy gaz i wsypujemy galaretkę  malinową oraz żelatynę, mieszamy aż się rozpuści.
Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno następnie wlewamy lekko tężejącą galaretkę i chwilkę mieszamy.

Zimny biszkopt przecinamy na pół , spodnią część przekładamy do blaszki i wykładamy krem malinowy.Przykrywamy drugim plackiem.

Cytrynowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml przegotowanej wody i odstawiamy do delikatnego stężenia.
Ser przekładamy do blendera i miksujemy z 2 łyżkami cukru,nutellą i mlekiem, następnie wlewamy do galaretki cytrynowej i energicznie mieszamy. Krem wykładamy na górną część biszkoptu i posypujemy wiórkami kokosowymi ale nie koniecznie jeśli ktoś nie lubi wiórek.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki najlepiej na noc.
Życzę smacznego :) 


     

10 komentarzy:

  1. Wygląda przepięknie i na pewno też tak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie jest pyszny.polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to ciasto musi być pyszne...raj dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ten krem z nutellą to jak wisienka na torcie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda idealnie, moje ulubione połączenie smaków! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy biszkopt z tego przepisu zmiesci mi sie w tortownicy 26 cm?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam biszkopt upiecze się ale z masami się nie zmieści, chyba że nasz regulowaną i dość wysoką obręcz, ale wtedy ciasto będzie bardzo wysokie. Pozdrawiam :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger