października 31, 2015

Chrusty na śmietanie .

Chrusty na śmietanie .
Kochani zapraszam Was dzisiaj na wyśmienite chrusty takie na śmietanie jak robiły kiedyś nasze babcie , mięciutkie , same rozpływają się w ustach . Dzieci nie mogły się doczekać kiedy  wystygną :) Chrusty podałam na porcelanie Bogucice New Hollis Gold . Zapraszam :)





 Składniki :

450  g mąki + troszkę do podsypania 
6 żółtek
2 cukry waniliowe
11 łyżek gęstej śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki spirytusu
1 szklanka cukru pudru

olej do smażenia 
cukier puder do posypania  

Wykonanie :

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , cukier waniliowy , cukier puder , spirytus i żółtka zagnieść ciasto . Ciasto będzie miękkie , dzięki temu po upieczeniu chrusty będą puszyste. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , wycinamy około 1.5 cm szerokości paski , następnie wycinamy romby, w każdym robimy na środku 1 cm nacięcie , jeden róg przekładamy przez środek kształtując chrust.



W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę , ja mam taki trik , dodaję do oliwy na której smażę oponki lub chrusty łyżkę oleju kokosowego , mają one po upieczeniu piękny aromatyczny zapach.
Wrzucamy po kilka chrustów i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym . Zimne oprószamy cukrem pudrem .


Smacznego :) 

października 31, 2015

Sosy FOLWARK recenzja .

Sosy FOLWARK recenzja .
 Mam przyjemność testowania przepysznych sosów z firmy Folwark .
 Firma  ta posiada szeroki asortyment różnego rodzaju sosów .
Sos salsa mexicana ,Sos czosnkowy, Sos barbecue, Sos gyros kebab łagodny,Sos kebab gyros ostry,Sos madziarów ,Ketchup premium, Sos do pizzy , Remulada duńska , Dressing 1000 wysp. Majonez kremowy.
Kiedy moje dzieci spróbowały  sosów  Folwark   to po prostu nie dały mi już żyć i musiałam szukać ich po sklepach , znalazłam w Intermarche :) od tamtej pory cały czas królują w naszym domu , i są często podawane do różnych  dań , sałatek , kanapek , do pizzy . Serdecznie polecam do wypróbowania :) Wszystkich zainteresowanych sosami zapraszam do sklepu internetowego http://folwark.com.pl/

Z sosów które dostałam przygotowałam pyszne potrawy .

1. Sos kebab gyros - majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy , czosnek i zioła. Niezastąpiony do tortilli , kebaba , gyrosa , grilowanego mięsa .

2. Remulada duńska - Gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry ,wyśmienity do jajek , wędlin, żółtego sera , potraw z grilla.

3. Sos madziarów - ostry sos pomidorowy z dodatkiem chili ze słodko- kwaśnym posmakiem .Doskonały do wędlin, parówek , kanapek .



1.  Siekane kotlety z indyka .




2.  Pizza na bogato .



3. Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą .




4. Podpłomyki .




 5.  Sałatka Nicejska warstwowa .



6.   Placki  z kukurydzy , groszku i sera cheddar. 




7.  Lekka sałatka z fetą .





  
Serdecznie zapraszam do wypróbowania :)

października 30, 2015

Sernik krówkowy na ciasteczkowym spodzie .

Sernik krówkowy na ciasteczkowym spodzie .
Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik krówkowy  na ciasteczkowym spodzie  :)





Składniki na spód sernika :

150 g ciasteczek Belvita owoce leśne 
60 g roztopionego masła  

Masa serowa :

1 kg sera białego półtłustego  
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
150 ml śmietany kremówki + 2 łyżki cukru
1/2 puszki masy krówkowej
100 g masła
5 jajek
1 budyń waniliowy Winiary
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej. 

Blaszka o wym. 20/30 cm

Wykonanie :

Masło rozpuścić , ciasteczka zmielić , wszystko wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasteczka i delikatnie ubić.

Ser zmielić , żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i miękkim masłem , następnie dodać masę krówkową i wymieszać. Dodawać partiami zmielony ser, budyń i mąkę ziemniaczaną . Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru , białka ubić na sztywną pianę . Dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką.
Ser wyłożyć na spód ciasteczkowy .
Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut.
Po przestygnięciu posmarować masą krówkową i posypać migdałami .

Smacznego :)
 
  

października 29, 2015

Pierogi ruskie z serkiem topionym .

Pierogi ruskie z serkiem topionym .
Witajcie :) moje dzieci miały dzisiaj zachciankę na pierogi ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli macie ochotę na michę pierogów to zapraszam :)



Składniki na ciasto według Ewy Wachowicz  :


½ kg mąki
1 jajko
ok. 1 szklanki gorącej wody
1 łyżka masła 
szczypta soli 

 Mój farsz :

300 g sera białego chudego zmielonego
4 trójkąciki serka topionego ze szczypiorkiem 
1 cebula
2,5 szklanki ugotowanych , zmielonych ziemniaków 
Vegeta, pieprz do smaku 
2 łyżki masła 

Wykonanie :

Do miski wsypać mąkę , dodać sól, jajko , mięciutkie masło i wodę . Zarobić ciasto . Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść , ma być elastyczne , nie klejące.

Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na 2  łyżkach masła , lekko posolić.Do miski przełożyć zmielone ziemniaki , ser ,cebulkę oraz pokrojone na kawałeczki serki topione .
Przyprawić do smaku Vegetą i pieprzem , dobrze wymieszać.

Ciasto rozwałkować na 2, 3 mm , wycinać koła , nakładać farsz i w koło dobrze zlepiać.

W garnku zagotować osoloną  wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować około 4  minut od wypłynięcia . Następnie przekładamy na sitko i przelewamy zimna wodą .
Pierożki można polać masłem z usmażoną  cebulką , lub podawać ze śmietaną.

Smacznego :)   

 

października 28, 2015

Jajka nadziewane pastą z awokado .

Jajka nadziewane pastą z awokado .
Zapraszam na pyszne jajka nadziewane awokado z czosnkiem firmy Proeco Polska i żółtym serem .
W sam raz na śniadanie lub kolację :)


Składniki :
1,5 awokado
6 jajek
1/2 szklanki startego na małych oczkach sera żółtego  
1/2 łyżeczki Czosnku Proeco Polska
sól, pieprz do smaku 
2 łyżki szczypiorku 

Wykonanie :

Jajka ugotować na twardo , przeciąć na pół i wyciągnąć żółtka.Awokado umyć , przeciąć na pół i wydrążyć łyżeczką środek. Do malaksera przełożyć żółtka i awokado , zmiksować. Następnie dodać  ser żółty , 1 łyżkę  posiekanego szczypiorku , przyprawić do smaku solą i pieprzem , wszystko wymieszać . Do rękawa cukierniczego przełożyć pastę i nadziewać jajka . Wierzch jeszcze można posypać szczypiorkiem .

Smacznego :) 

października 27, 2015

Sos musztardowo - chili z jajkiem i Sałatką Szwedzką .

Sos musztardowo - chili z jajkiem i Sałatką Szwedzką .
Witajcie :) Dzisiaj coś na szybko , zapraszam na sos musztardowy z jajkiem i Sałatką Szwedzką z firmy Ogródek Dziadunia . Do sosu użyłam koncentratu chili oraz musztardy piripiri firmy Proeco Polska.
Gdy byłam mała taki sos często przygotowywała moja mam , dzisiaj ja zrobiłam go na obiad , chociaż powiem szczerze że chodził za mną już od kilku dni :)  Zapraszam :) 




Składniki na sos :

1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
2 małe łyżeczki Musztardy piripiri
1/2 łyżeczki  Koncentratu chili 
1 łyżka masła 
1 łyżka śmietanki 12 % 
6 jajek 
2 łyżki siekanego koperku 
sól , pieprz do smaku
100 ml wody
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Do obiadu podałam Sałatkę Szwedzką 

Wykonanie :

Bulion zagotowujemy , dodajemy masło, musztardę i koncentrat chili , mieszamy .
Następnie wbijamy po jednym jajku i gotujemy około 5 minut.
W 1oo ml wody rozrabiamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , wlewamy do jajek i delikatnie zagotowujemy.
Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem , wlewamy śmietankę i mieszamy.
Podajemy z ziemniakami i sałatką . Sos nie jest mdły ma lekko ostrawy smak .

Smacznego :)
   

 

października 26, 2015

Tarte zasmażane jabłka do słoików .

Tarte zasmażane jabłka do słoików .
Mamy sezon na jabłka , moje na działce już opadają , co roku robię do słoików takie oto zasmażane jabłka z cynamonem , wanilią i odrobiną anyżu . Zimą kiedy mam chęć na szarlotkę lub ryż zapiekany otwieram słoik i mam już gotowe. Jeśli macie chęć takie zrobić to zapraszam do wypróbowania :)



Składniki :

2 kg jabłek
około 1,5 do 2 szklanek cukru
2 łyżki cynamonu 
2 cukry waniliowe
szczypta anyżu ( jeśli lubicie )

Wykonanie :

Jabłka obieramy , myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach , przekładamy do garnka najlepiej teflonowego , dodajemy cukier, cynamon, cukier waniliowy  .
Moje jabłka były lekko kwaskowe  więc dodałam 2 szklanki cukru , jeśli Wasze będą słodkie to tego cukru dodajcie mniej 
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 / 18 minut  w zależności od twardości jabłek  , jabłka mają zmięknąć ale nie ma  powstać ciapka. 

Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha .
Nakładamy jabłka i dobrze zakręcamy.
W garnku układamy ściereczkę , wstawiamy słoiki , zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika . Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy . Ja od zagotowania wody gotuję jeszcze około 15/ 20 minut , mam ciepłą piwnicę i wtedy mam pewność że słoik mi się nie zepsuje

Takie jabłka wyśmienicie smakują  z zapiekanym ryżem .

Smacznego :)
 

października 24, 2015

Blok czekoladowy z migdałami i ryżem preparowanym.

Blok czekoladowy z migdałami i ryżem preparowanym.
Witajcie :) Kolejny tydzień minął i znowu weekend i wspólne wypiekanie wirtualne z dziewczynami  u Bożenki :)
    Tym razem robimy blok czekoladowy taki z dzieciństwa jak przygotowywała nam mama .
Ja do swojego bloku dodałam ryż preparowany kolorowy , migdały i kakaowe herbatniki , wyszedł pyszny i wszystkim smakował . Zapraszam :) 




Składniki :

250 g margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki ryżu preparowanego kolorowego + 1/2 szklanki do dekoracji ale nie koniecznie
3 kopiaste łyżki kakao gorzkiego
4 szklanki mleka w proszku
nie pełna szklanka wody
50 g migdałów w płatkach
1 cukier waniliowy
8 herbatników kakaowych

Wykonanie :

W garnku rozpuścić  margarynę z wodą , następnie dodać cukier , cukier waniliowy i kakao , chwilkę gotować. Masę kakaową odstawić do przestygnięcia.
Herbatniki zmielić w malakserze.
Do zimnej masy dodawać ciągle mieszając  herbatniki i mleko w proszku , na końcu dodać migdały i ryż preparowany . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch udekorować kolorowym ryżem ale nie koniecznie to już zależy od Was .
Odstawić do lodówki najlepiej na noc .


Smacznego :) 

Blok przygotowywałam z : 

Krysią
Bożenką 
Angeliką  
Marzenką  
Szóste Niebo  
Iwonką  
Dorotą 
 


października 24, 2015

WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA

 WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA
        

Nagrody . 
1 Miejsce to :

 Książki to : 2 , 3 i 4 miejsce

 Reszta nagród + dyplomy 

 
Bardzo Wszystkim dziękuję za wspaniałe  propozycje tortów i ciast .

Nie spodziewałam się tylu zgłoszeń , z chęcią bym Was wszystkich nagrodziła ale wiecie że to nie możliwe :)
Wszystkie zgłoszenia są przepyszne i przepiękne  ale  muszę wybrać te które najbardziej przypadły mi do gustu :) Postanowiłam wytypować  6 miejsc .
Mam nadzieję że będziecie zadowoleni z takiego wyboru :) a więc :

1 Miejsce zajęła Pani Ewelina Pędzikowska  i jej Tort serowo porzeczkowy . 
   Nagroda to  2 paczki Ziarenek ufundowanych  przez firmę ZIARENKOWO oraz miarki.






2  Miejsce zajęła Pani Małgorzata Wróblewska i jej Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami .Nagroda to książka Ciasta i desery krok po kroku oraz foremki do ciasteczek .




3  Miejsce zajęła Pani Małgorzata Luty i jej Tort śmietanowy z brzoskwiniami i borówkami .
Nagroda  to książka  Najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka oraz foremki do ciasteczek .

 










4 Miejsce zajęła Pani Justyna Dragan i jej Tort Crispello .
Nagroda to książka Ciasta Siostry Anieli oraz foremki do ciasteczek.












5 miejsce zajęła Pani Dagmara Wąsińska  i jej Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo.
Nagroda to Miarki  , Gryczanki  oraz  żel firmy Avon.


6 Miejsce zajęła Pani Marzena Szkodzińska i jej przepyszne ciasto Lion .
  Nagroda to Miarki ,  Gryczanki oraz żel firmy Avon .











Adresy do wysyłki proszę wysyłać do mnie na pocztę  face book -  Klik  Asia


 Pozostałe zgłoszenia : 

Tiramisu truskawkowe od Pani Katarzyny .







Sernik biały Michałek od Pani Ani .







  
 

 Korzenne  ciasto  z  powidłami śliwkowymi i kremem dyniowym od Pani Hanny .
 











Kostka królowej od pani Justyny . 












Kora orzechowa od Pani Teresy .










Torcik kokosowo truskawkowy od Pani Joli .








  

Racuchy kokosowe od Pani Marty .  









Ciasto dla dorosłych od Pani Jadwigi .








Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za zgłoszenia :) 

października 23, 2015

Sola w sosie curry z ryżem jaśminowym i karmelizowanymi marchewkami .

Sola w sosie curry z ryżem jaśminowym i karmelizowanymi marchewkami .
Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznego dania:) Ostatnio dostałam od firmy Proeco Polska
wspaniałe koncentraty . Dzisiaj miałam w planie rybę więc postanowiłam wykorzystać koncentrat Curry .
Rybę upiekłam w piekarniku z sosem curry , do tego podałam pyszne karmelizowane marchewki dla przełamania ostrości i ryż jaśminowy z olejem kokosowym firmy Olejowy Raj .
Obawiałam się co dzieci powiedzą na sos curry bo jest dość ostry , syn był zachwycony aż byłam zdziwiona bo jest raczej wybredny w jedzeniu :) Zapraszam do wypróbowania :)



 Składniki :

około 5 kawałków soli (ryby )

1 słoiczek koncentratu Curry Proeco Polska 
250 ml śmietanki 12 % UHT.
Sól morska do smaku
1 łyżeczka mąki

2 woreczki ryżu jaśminowego
1 łyżka Oleju kokosowego Olejowy Raj 

około 5 marchewek
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru trzcinowego 
1/2 szklanki wody
sól morska , pieprz do smaku 
1 łyżka cytryny
2 szalotki ( cebulki )

Wykonanie :

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Rybę umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym .
Ułożyć   w żaroodpornym naczyniu , odrobinę posolić.

Koncentrat curry dobrze wymieszać w śmietance , dodać 1 łyżeczkę mąki i odrobinę soli . Dobrze wymieszać trzepaczką.
Zalać rybę.
Piec w temperaturze 190 stopni około 25/ 30 minut , ma powstać delikatna skórka.

Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Do ugotowanego ryżu dodać 1 łyżkę oleju kokosowego.

Marchewki obrać umyć i pokroić w romby.
Na patelnię wlać oliwę , przełożyć marchewki  i pokrojoną w piórka cebulę , dodać sok z cytryny , posolić i dusić aż marchewka lekko zmięknie. Następnie dodać cukier trzcinowy i delikatnie skarmelizować.
Na talerz ułożyć porcję ryby z sosem , ryż i karmelizowane  marchewki .

Smacznego :)