Kochani zapraszam Was dzisiaj na wyśmienite chrusty takie na śmietanie jak robiły kiedyś nasze babcie , mięciutkie , same rozpływają się w ustach . Dzieci nie mogły się doczekać kiedy wystygną :) Chrusty podałam na porcelanie Bogucice New Hollis Gold . Zapraszam :)
Składniki :
450 g mąki + troszkę do podsypania
6 żółtek
2 cukry waniliowe
11 łyżek gęstej śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
1 szklanka cukru pudru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie :
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , cukier waniliowy , cukier puder , spirytus i żółtka zagnieść ciasto . Ciasto będzie miękkie , dzięki temu po upieczeniu chrusty będą puszyste. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , wycinamy około 1.5 cm szerokości paski , następnie wycinamy romby, w każdym robimy na środku 1 cm nacięcie , jeden róg przekładamy przez środek kształtując chrust.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę , ja mam taki trik , dodaję do oliwy na której smażę oponki lub chrusty łyżkę oleju kokosowego , mają one po upieczeniu piękny aromatyczny zapach.
Wrzucamy po kilka chrustów i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym . Zimne oprószamy cukrem pudrem .
Smacznego :)
Składniki :
450 g mąki + troszkę do podsypania
6 żółtek
2 cukry waniliowe
11 łyżek gęstej śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
1 szklanka cukru pudru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie :
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , cukier waniliowy , cukier puder , spirytus i żółtka zagnieść ciasto . Ciasto będzie miękkie , dzięki temu po upieczeniu chrusty będą puszyste. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , wycinamy około 1.5 cm szerokości paski , następnie wycinamy romby, w każdym robimy na środku 1 cm nacięcie , jeden róg przekładamy przez środek kształtując chrust.
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę , ja mam taki trik , dodaję do oliwy na której smażę oponki lub chrusty łyżkę oleju kokosowego , mają one po upieczeniu piękny aromatyczny zapach.
Wrzucamy po kilka chrustów i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym . Zimne oprószamy cukrem pudrem .
Smacznego :)