https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

października 31, 2015

Chrusty na śmietanie .

Chrusty na śmietanie .
Kochani zapraszam Was dzisiaj na wyśmienite chrusty takie na śmietanie jak robiły kiedyś nasze babcie , mięciutkie , same rozpływają się w ustach . Dzieci nie mogły się doczekać kiedy  wystygną :) Chrusty podałam na porcelanie Bogucice New Hollis Gold . Zapraszam :)





 Składniki :

450  g mąki + troszkę do podsypania 
6 żółtek
2 cukry waniliowe
11 łyżek gęstej śmietany kwaśnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
2 łyżki spirytusu
1 szklanka cukru pudru

olej do smażenia 
cukier puder do posypania  

Wykonanie :

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem , dodać śmietanę , cukier waniliowy , cukier puder , spirytus i żółtka zagnieść ciasto . Ciasto będzie miękkie , dzięki temu po upieczeniu chrusty będą puszyste. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko , wycinamy około 1.5 cm szerokości paski , następnie wycinamy romby, w każdym robimy na środku 1 cm nacięcie , jeden róg przekładamy przez środek kształtując chrust.



W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę , ja mam taki trik , dodaję do oliwy na której smażę oponki lub chrusty łyżkę oleju kokosowego , mają one po upieczeniu piękny aromatyczny zapach.
Wrzucamy po kilka chrustów i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym . Zimne oprószamy cukrem pudrem .


Smacznego :) 

października 31, 2015

Sosy FOLWARK recenzja .

Sosy FOLWARK recenzja .
 Mam przyjemność testowania przepysznych sosów z firmy Folwark .
 Firma  ta posiada szeroki asortyment różnego rodzaju sosów .
Sos salsa mexicana ,Sos czosnkowy, Sos barbecue, Sos gyros kebab łagodny,Sos kebab gyros ostry,Sos madziarów ,Ketchup premium, Sos do pizzy , Remulada duńska , Dressing 1000 wysp. Majonez kremowy.
Kiedy moje dzieci spróbowały  sosów  Folwark   to po prostu nie dały mi już żyć i musiałam szukać ich po sklepach , znalazłam w Intermarche :) od tamtej pory cały czas królują w naszym domu , i są często podawane do różnych  dań , sałatek , kanapek , do pizzy . Serdecznie polecam do wypróbowania :) Wszystkich zainteresowanych sosami zapraszam do sklepu internetowego http://folwark.com.pl/

Z sosów które dostałam przygotowałam pyszne potrawy .

1. Sos kebab gyros - majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy , czosnek i zioła. Niezastąpiony do tortilli , kebaba , gyrosa , grilowanego mięsa .

2. Remulada duńska - Gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry ,wyśmienity do jajek , wędlin, żółtego sera , potraw z grilla.

3. Sos madziarów - ostry sos pomidorowy z dodatkiem chili ze słodko- kwaśnym posmakiem .Doskonały do wędlin, parówek , kanapek .



1.  Siekane kotlety z indyka .




2.  Pizza na bogato .



3. Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą .




4. Podpłomyki .




 5.  Sałatka Nicejska warstwowa .



6.   Placki  z kukurydzy , groszku i sera cheddar. 




7.  Lekka sałatka z fetą .





  
Serdecznie zapraszam do wypróbowania :)

października 30, 2015

Sernik krówkowy na ciasteczkowym spodzie .

Sernik krówkowy na ciasteczkowym spodzie .
Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszny sernik krówkowy  na ciasteczkowym spodzie  :)





Składniki na spód sernika :

150 g ciasteczek Belvita owoce leśne 
60 g roztopionego masła  

Masa serowa :

1 kg sera białego półtłustego  
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
150 ml śmietany kremówki + 2 łyżki cukru
1/2 puszki masy krówkowej
100 g masła
5 jajek
1 budyń waniliowy Winiary
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej. 

Blaszka o wym. 20/30 cm

Wykonanie :

Masło rozpuścić , ciasteczka zmielić , wszystko wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , przełożyć ciasteczka i delikatnie ubić.

Ser zmielić , żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i miękkim masłem , następnie dodać masę krówkową i wymieszać. Dodawać partiami zmielony ser, budyń i mąkę ziemniaczaną . Kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru , białka ubić na sztywną pianę . Dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką.
Ser wyłożyć na spód ciasteczkowy .
Piec w temperaturze 170 stopni około 50 minut.
Po przestygnięciu posmarować masą krówkową i posypać migdałami .

Smacznego :)
 
  

października 29, 2015

Pierogi ruskie z serkiem topionym .

Pierogi ruskie z serkiem topionym .
Witajcie :) moje dzieci miały dzisiaj zachciankę na pierogi ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli macie ochotę na michę pierogów to zapraszam :)



Składniki na ciasto według Ewy Wachowicz  :


½ kg mąki
1 jajko
ok. 1 szklanki gorącej wody
1 łyżka masła 
szczypta soli 

 Mój farsz :

300 g sera białego chudego zmielonego
4 trójkąciki serka topionego ze szczypiorkiem 
1 cebula
2,5 szklanki ugotowanych , zmielonych ziemniaków 
Vegeta, pieprz do smaku 
2 łyżki masła 

Wykonanie :

Do miski wsypać mąkę , dodać sól, jajko , mięciutkie masło i wodę . Zarobić ciasto . Przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i zagnieść , ma być elastyczne , nie klejące.

Cebulę obrać , pokroić w kostkę i zeszklić na 2  łyżkach masła , lekko posolić.Do miski przełożyć zmielone ziemniaki , ser ,cebulkę oraz pokrojone na kawałeczki serki topione .
Przyprawić do smaku Vegetą i pieprzem , dobrze wymieszać.

Ciasto rozwałkować na 2, 3 mm , wycinać koła , nakładać farsz i w koło dobrze zlepiać.

W garnku zagotować osoloną  wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować około 4  minut od wypłynięcia . Następnie przekładamy na sitko i przelewamy zimna wodą .
Pierożki można polać masłem z usmażoną  cebulką , lub podawać ze śmietaną.

Smacznego :)   

 

października 28, 2015

Jajka nadziewane pastą z awokado .

Jajka nadziewane pastą z awokado .
Zapraszam na pyszne jajka nadziewane awokado z czosnkiem firmy Proeco Polska i żółtym serem .
W sam raz na śniadanie lub kolację :)


Składniki :
1,5 awokado
6 jajek
1/2 szklanki startego na małych oczkach sera żółtego  
1/2 łyżeczki Czosnku Proeco Polska
sól, pieprz do smaku 
2 łyżki szczypiorku 

Wykonanie :

Jajka ugotować na twardo , przeciąć na pół i wyciągnąć żółtka.Awokado umyć , przeciąć na pół i wydrążyć łyżeczką środek. Do malaksera przełożyć żółtka i awokado , zmiksować. Następnie dodać  ser żółty , 1 łyżkę  posiekanego szczypiorku , przyprawić do smaku solą i pieprzem , wszystko wymieszać . Do rękawa cukierniczego przełożyć pastę i nadziewać jajka . Wierzch jeszcze można posypać szczypiorkiem .

Smacznego :) 

października 27, 2015

Sos musztardowo - chili z jajkiem i Sałatką Szwedzką .

Sos musztardowo - chili z jajkiem i Sałatką Szwedzką .
Witajcie :) Dzisiaj coś na szybko , zapraszam na sos musztardowy z jajkiem i Sałatką Szwedzką z firmy Ogródek Dziadunia . Do sosu użyłam koncentratu chili oraz musztardy piripiri firmy Proeco Polska.
Gdy byłam mała taki sos często przygotowywała moja mam , dzisiaj ja zrobiłam go na obiad , chociaż powiem szczerze że chodził za mną już od kilku dni :)  Zapraszam :) 




Składniki na sos :

1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego
2 małe łyżeczki Musztardy piripiri
1/2 łyżeczki  Koncentratu chili 
1 łyżka masła 
1 łyżka śmietanki 12 % 
6 jajek 
2 łyżki siekanego koperku 
sól , pieprz do smaku
100 ml wody
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Do obiadu podałam Sałatkę Szwedzką 

Wykonanie :

Bulion zagotowujemy , dodajemy masło, musztardę i koncentrat chili , mieszamy .
Następnie wbijamy po jednym jajku i gotujemy około 5 minut.
W 1oo ml wody rozrabiamy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej , wlewamy do jajek i delikatnie zagotowujemy.
Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem , wlewamy śmietankę i mieszamy.
Podajemy z ziemniakami i sałatką . Sos nie jest mdły ma lekko ostrawy smak .

Smacznego :)
   

 

października 26, 2015

Tarte zasmażane jabłka do słoików .

Tarte zasmażane jabłka do słoików .
Mamy sezon na jabłka , moje na działce już opadają , co roku robię do słoików takie oto zasmażane jabłka z cynamonem , wanilią i odrobiną anyżu . Zimą kiedy mam chęć na szarlotkę lub ryż zapiekany otwieram słoik i mam już gotowe. Jeśli macie chęć takie zrobić to zapraszam do wypróbowania :)



Składniki :

2 kg jabłek
około 1,5 do 2 szklanek cukru
2 łyżki cynamonu 
2 cukry waniliowe
szczypta anyżu ( jeśli lubicie )

Wykonanie :

Jabłka obieramy , myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach , przekładamy do garnka najlepiej teflonowego , dodajemy cukier, cynamon, cukier waniliowy  .
Moje jabłka były lekko kwaskowe  więc dodałam 2 szklanki cukru , jeśli Wasze będą słodkie to tego cukru dodajcie mniej 
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 / 18 minut  w zależności od twardości jabłek  , jabłka mają zmięknąć ale nie ma  powstać ciapka. 

Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha .
Nakładamy jabłka i dobrze zakręcamy.
W garnku układamy ściereczkę , wstawiamy słoiki , zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoika . Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy . Ja od zagotowania wody gotuję jeszcze około 15/ 20 minut , mam ciepłą piwnicę i wtedy mam pewność że słoik mi się nie zepsuje

Takie jabłka wyśmienicie smakują  z zapiekanym ryżem .

Smacznego :)
 

października 24, 2015

Blok czekoladowy z migdałami i ryżem preparowanym.

Blok czekoladowy z migdałami i ryżem preparowanym.
Witajcie :) Kolejny tydzień minął i znowu weekend i wspólne wypiekanie wirtualne z dziewczynami  u Bożenki :)
    Tym razem robimy blok czekoladowy taki z dzieciństwa jak przygotowywała nam mama .
Ja do swojego bloku dodałam ryż preparowany kolorowy , migdały i kakaowe herbatniki , wyszedł pyszny i wszystkim smakował . Zapraszam :) 




Składniki :

250 g margaryny
1 szklanka cukru
2 szklanki ryżu preparowanego kolorowego + 1/2 szklanki do dekoracji ale nie koniecznie
3 kopiaste łyżki kakao gorzkiego
4 szklanki mleka w proszku
nie pełna szklanka wody
50 g migdałów w płatkach
1 cukier waniliowy
8 herbatników kakaowych

Wykonanie :

W garnku rozpuścić  margarynę z wodą , następnie dodać cukier , cukier waniliowy i kakao , chwilkę gotować. Masę kakaową odstawić do przestygnięcia.
Herbatniki zmielić w malakserze.
Do zimnej masy dodawać ciągle mieszając  herbatniki i mleko w proszku , na końcu dodać migdały i ryż preparowany . Prostokątną foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia po zastygnięciu będzie Wam się dobrze wyjmowało blok . Następnie do foremki wyłożyć masę i dobrze ubić , wierzch udekorować kolorowym ryżem ale nie koniecznie to już zależy od Was .
Odstawić do lodówki najlepiej na noc .


Smacznego :) 

Blok przygotowywałam z : 

Krysią
Bożenką 
Angeliką  
Marzenką  
Szóste Niebo  
Iwonką  
Dorotą 
 


października 24, 2015

WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA

 WYNIKI KONKURSU Z OKAZJI 1 URODZIN BLOGA
        

Nagrody . 
1 Miejsce to :

 Książki to : 2 , 3 i 4 miejsce

 Reszta nagród + dyplomy 

 
Bardzo Wszystkim dziękuję za wspaniałe  propozycje tortów i ciast .

Nie spodziewałam się tylu zgłoszeń , z chęcią bym Was wszystkich nagrodziła ale wiecie że to nie możliwe :)
Wszystkie zgłoszenia są przepyszne i przepiękne  ale  muszę wybrać te które najbardziej przypadły mi do gustu :) Postanowiłam wytypować  6 miejsc .
Mam nadzieję że będziecie zadowoleni z takiego wyboru :) a więc :

1 Miejsce zajęła Pani Ewelina Pędzikowska  i jej Tort serowo porzeczkowy . 
   Nagroda to  2 paczki Ziarenek ufundowanych  przez firmę ZIARENKOWO oraz miarki.






2  Miejsce zajęła Pani Małgorzata Wróblewska i jej Sernik kawowo-dyniowy z polewą czekoladowo-kawową i figami .Nagroda to książka Ciasta i desery krok po kroku oraz foremki do ciasteczek .




3  Miejsce zajęła Pani Małgorzata Luty i jej Tort śmietanowy z brzoskwiniami i borówkami .
Nagroda  to książka  Najlepsze przepisy na ciasta i ciasteczka oraz foremki do ciasteczek .

 










4 Miejsce zajęła Pani Justyna Dragan i jej Tort Crispello .
Nagroda to książka Ciasta Siostry Anieli oraz foremki do ciasteczek.












5 miejsce zajęła Pani Dagmara Wąsińska  i jej Torcik piernikowo-drożdżowy na pomarańczowo.
Nagroda to Miarki  , Gryczanki  oraz  żel firmy Avon.


6 Miejsce zajęła Pani Marzena Szkodzińska i jej przepyszne ciasto Lion .
  Nagroda to Miarki ,  Gryczanki oraz żel firmy Avon .











Adresy do wysyłki proszę wysyłać do mnie na pocztę  face book -  Klik  Asia


 Pozostałe zgłoszenia : 

Tiramisu truskawkowe od Pani Katarzyny .







Sernik biały Michałek od Pani Ani .







  
 

 Korzenne  ciasto  z  powidłami śliwkowymi i kremem dyniowym od Pani Hanny .
 











Kostka królowej od pani Justyny . 












Kora orzechowa od Pani Teresy .










Torcik kokosowo truskawkowy od Pani Joli .








  

Racuchy kokosowe od Pani Marty .  









Ciasto dla dorosłych od Pani Jadwigi .








Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za zgłoszenia :) 

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger