sobota, 30 maja 2015

Pavlova

  Moje dzieci zażyczyły sobie na Dzień Dziecka deser Pavlovą .
Przyznam się że robiłam ją  pierwszy raz , zawsze jakoś bałam się do niej zabrać :)
 No ale w końcu musiałam :) bo dzieci mnie bardzo prosiły
        Przyznam się że jak na pierwszy raz to w smaku wyszła pyszna , córka nie mogła się nią najeść .
Dodałam do niej bitą śmietanę ,  truskawki dały lekko kwaskowaty smak tak że nie czuło się za bardzo tej bezowej  słodyczy , bezy na ogół są bardzo słodkie i nie wszyscy taką słodycz lubią.
W koło posypałam torcik ziarenkami Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa - http://www.ziarenkowo.com/
            Jeśli macie chęć spróbować to zapraszam :)
          



Kokosowe rogaliki z nadzieniem serowo kokosowym

 Dzisiaj coś na szybko czyli Rogaliki kokosowe z nadzieniem serowo kokosowym i posypką ziarenkową .
Pyszne , kruche w sam raz do kawki :) 
                                                                    Zapraszam :)



 
Składniki na ciasto kruche :

około 4  szklanek mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 kostka margaryny
1 serek waniliowy Danone 
4 żółtka
5  łyżek wiórek kokosowych

Masa serowa :
 
250 g sera białego chudego
1 cukier waniliowy
2 jajka
2 łyżki cukru
3 łyżki wiórek kokosowych

1 roztrzepane jajko 
dowolne ziarenka do posypania , mogą być nawet wiórki migdałowe lub kokosowe

Wykonanie :

Do miski włożyć wszystkie składniki na ciasto kruche i wyrobić mikserem na kruszonkę.
Przełożyć na stolnicę  i szybko zagnieść.
Zawinąć w folie i odstawić do lodówki na 20 minut.

Ser zmielić , dodać cukier , cukier waniliowy i żółtka , wszystko utrzeć, dodać wiórki i wymieszać.
Białka ubić i delikatnie wymieszać z serem.

Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie formę do rogalików to rozwałkowane ciasto nakładamy na formę , przyciskamy walkiem i juz mamy równe trójkąty .
Na każdy trójkąt od rozprowadzamy łyżeczkę masy serowej , od szerszego boku zwijamy rogaliki.
Jeśli nie macie formy to od talerza wycinamy kolo i dzielimy na trójkąty.

Rogaliki układamy na blaszce , smarujemy jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarenkami.
Pieczemy w temperaturze 180 / 190 stopni na złocisty kolor.

Smacznego :)
 
 

czwartek, 28 maja 2015

Bułki na parze z truskawkami ze śmietaną i ziarenkami Migdałowy Przylądek



Mam dzisiaj dla Was propozycję pysznych bułeczek na parze z dodatkiem truskawek ze śmietaną i posypką z ziarenek  Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa 
dostępnych  --  -http://www.ziarenkowo.com/ .

Jeśli znudziło Wam się mięso to zapraszam na bułeczki , pyszne i proste danie.











Składniki :

0,5 kg mąki + troszkę do podsypania 
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
50 g margaryny
2 jajka
1/2 szklanki cukru

1 łyżka Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  -   http://www.ziarenkowo.com/

Truskawki ze śmietaną jako dodatek

Wykonanie :

Do miseczki wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka , dodać drożdże , 2 łyżki cukru  i około 3 łyżek mąki Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Wszystko dobrze wymieszać , przykryć i odstawić do wyrośnięcia. 

Do dużej miski wsypać resztę mąki , dodać resztę ciepłego mleka i cukru.
Jajka rozbić widelcem i dodać do mąki.
Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, wyrobić ciasto , na końcu wlać roztopioną letnią margarynę i jeszcze raz wymieszać . Ciasto tak długo wyrabiamy aż będzie odchodzić od ręki.

Mój sposób na szybkie wyrośnięcie ciasta to : wlewam do innej miski ciepłą wodę i nakładam na nią miskę z ciastem , wody ma być tyle żeby miska z ciastem jej nie dotykała.


Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką , wałkujemy na około 1,5 cm , wykrawamy kola np: od szklanki.Wycięte krążki przykrywamy ściereczką i pozostawiam na około 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
Do garnka wlewamy wodę do połowy objętości i zagotowujemy.
Na wierzch nakładamy np: dużą gazę i związujemy wkoło garnka tasiemką lub gumką.
Jeśli macie koszyczek do gotowania na parze to jak najbardziej polecam.
Na gazę lub koszyczek układamy po 4 , 5 bułeczek  przykrywamy pokrywką lub metalową miską.
Gotujemy pod przykryciem około 10 , 12 minut.
 Gaza lub koszyczek nie może sięgać wody , musi być wyżej.

Bułeczki podawać z truskawkami ze śmietaną i posypką z ziarenek lub po prostu z dowolnym sosem .
Jeśli chcecie bułeczki podać z sosem mięsnym lub grzybowym do ciasta nie dodawajcie cukru tylko odrobinę soli.

Smacznego :)


http://www.ziarenkowo.com/

Wiosenne słodkości!

Milion Smaków Truskawek - druga edycjaCo mamy dla mamy? Dzień Matki 2015

środa, 27 maja 2015

Jajka nadziewane pasztetem z ciecierzycy




Ostatnio dostałam przepyszne wegetariańskie produkty z Firmy Primavika    http://www.primavika.pl/
Jednym z nich był Pasztet pomidorowy z cieciorką  postanowiłam go jakoś wykorzystać .
Miałam chęć na jajko więc pomyślałam że stworzę pyszny krem żółtkowo -  pasztetowy z dodatkiem szczypiorku i koperku. Nadzienie wyszło pyszne , jajka szybko znikły z talerza :)

                                      Zapraszam :)






Składniki :
5 jajek
3 łyżki  Pasztetu pomidorowego z cieciorką  http://www.primavika.pl/ 
1 łyżeczka majonezu
1 łyżeczka posiekanego młodego  koperku
1 łyżka młodego  szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Kilka listków młodej sałaty

Wykonanie :
Jajka ugotować na twardo , ostudzić i obrać  .
Każde jajko przeciąć na pół i wyciągnąć żółtko.
Żółtko podusić widelcem , dodać pasztet, szczypiorek , koperek i majonez.
Wszystko utrzeć  na krem , dodać sól i pieprz do smaku.
Szpryckę do dekoracji napełnić kremem żółtkowo - pasztetowy i nadziewać puste łódeczki z jajek .
Wierzch posypać szczypiorkiem lub koperkiem .
Podawać na młodej sałatce  .

Pyszne , proste .
Smacznego :)

Zapraszam do wypróbowania pysznych , ekologicznych bez konserwantów , produktów 

wtorek, 26 maja 2015

3 Bit na biszkopcie

                 Witajcie :)
Dzisiaj Dzień Mamy , więc wszystkie Mamy  zapraszam na przepyszne ciasto 3 Bit.
Połączenie biszkoptu z masą budyniową  karmelem i bitą śmietana a do tego jeszcze posypka z czekolady i przepysznych Ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa  - dostępnych  -  http://sklep.ziarenkowo.com/index.php. Zapraszam :)



Ciasto alla Pleśniak

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na szybkie ciasto  alla Pleśniak .
Do ciasta użyłam pysznych powideł śliwkowych firmy  Orzech   -  http://www.orzech.com.pl/





Składniki na ciasto :

3,5  szklanki mąki
1 szklanka cukru
3 jajka
1 łyżka kefiru 
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 kostka margaryny Kasi


Pianka bezowa :


8 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka soku z cytryny
1 cukier waniliowy

Około 1 szklanki  Powideł śliwkowych Orzech  -  http://www.orzech.com.pl/

Wykonanie :

Do miski przełożyć składniki na ciasto i wyrobić mikserem na grudkowatą masę.
Następnie przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto   .
Zawinąć w folię i odłożyć na 0,5 godziny do lodówki . 

Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .

Białka ubić na sztywną pianę  stopniowo dodając cukier , cukier waniliowy i na końcu mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.

Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do blaszki .
Następnie posmarować ciasto powidłami .
Na powidła wyłożyć ubitą pianę .
Na ubitą pianę poskubać resztę ciasta lub je rozwałkować i foremką wykroić ciasteczka w dowolnym kształcie i ułożyć na pianie.
Piec w temperaturze 180 / 190 stopni około  45/ 50 minut.

Po upieczeniu i ostygnięci polać polewą lub posypać cukrem pudrem .

Smacznego :)

Wiosenne słodkości!

                                                                   


czwartek, 21 maja 2015

Strogonow sojowy z warzywami i kluseczkami

Witajcie , ostatnio nazbierało mi się trochę przepisów i nadrabiam zaległości :)
Dzisiaj mam dla Was propozycję na wegetariańskie danie czyli :  Strogonow sojowy   z warzywami firmy Primavika i kluseczkami .
Dania firmy Primavika są pyszne , zdrowe i bez konserwantów .
                                           Zapraszam :)







Składniki :

1 słoik Strogonowa firmy Primavika http://www.primavika.pl/
1 puszka białej fasolki 
kilka różyczek ugotowanego brokuła
1 ugotowana marchewka
sól, pieprz do smaku
szczypta chilli

Kluseczki :
około 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana

Wykonanie :

Brokuła i marchewkę ugotować w osolonej wodzie.
Strogonowa przełożyć do garnka , dodać fasolkę , pokrojoną marchewkę w kostkę i różyczki brokuła.
Przyprawić do smaku sola , pieprzem i chilli.

Ja to danie podałam z kluseczkami .

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .
Ja zawsze robię sobie kulę , dzielę ręka na 4 , czwartą część odsuwam i w to miejsce wsypuję mąkę ziemniaczaną tyle ile było odsuniętych ziemniaków. 
Następnie z powrotem dokładam odsunięte ziemniaki dodaję jajko , sól i pieprz do smaku oraz suszony szczypiorek . 
Zagniatamy ciasto , robimy wałeczek , odcinamy 1.5 cm kawałeczki i robimy z nich owalne kluseczki alla 
Gnocchi .
Gotujemy w osolonej wodzie około 3,  4 minuty od wypłynięcia. 
Wyciągamy na sitko i przelewamy letnią wodą .
Kluseczki można polać roztopionym masłem .


Smacznego :)

środa, 20 maja 2015

Ciasteczka z masłem migdałowym i Ziarenkami Cynamonowy Raj

     Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasteczka kakaowe z Masłem migdałowym firmy  Primavika  http://www.primavika.pl/
 Do dekoracji ciasteczek użyłam Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/
Zapraszam do wypróbowania  produktów tych firm  zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów.
         





Składniki na ciasto kakaowe :

2 , 1/2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki   Masła migdałowego Primavika   http://www.primavika.pl/
1 budyń waniliowy  Winiary
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy 
1/2 kostki margaryny Kasi
3 żółtka 
1 jajko
2 łyżki kakao 
2 łyżki oleju


Krem czekoladowy Dr .Oetkera 
1 szklanka mleka

2 łyżki  Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa 
http://www.ziarenkowo.com/ 


Wykonanie :


Do miski włożyć  wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę .
Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki

Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek do ciastek to możecie nim rozwałkować , wykrawać foremką dowolne kształty.

Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Piec w temperaturze 180 stopni około 10 minut .

Upieczone ciasteczka można podawać samodzielnie lub przełożone kremem  czekoladowym Dr . Oetkera.

Krem ubić w szklance mleka , nałożyć do szprycki , wyciskać wzorkiem na jednym ciasteczku i przykryć drugim ciastkiem.



Smacznego :)





niedziela, 17 maja 2015

Porzeczkowiec

            Witajcie :) na dworze zimno , więc można usiąść przy gorącej kawce i  cieście.
Dzisiaj zapraszam na Porzeczkowca , uwielbiam to ciasto , jest przepyszne , mięciutkie wprost rozpływa się w ustach . Do ciasta dodałam pyszne masło orzechowo kakaowe firmy    PRIMAVIKA  a do przełożenia użyłam pysznego dżemu z czarnej porzeczki  firmy  ORZECH . Połączenie dżemu z masą śmietanowo maślaną daje niesamowity smak .    Zapraszam :)









Składniki na ciasto kakaowe :

2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki Masła orzechowego kakaowego firmy   PRIMAVIKA
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek

Masa śmietanowa :

400 g kwaśnej śmietany 
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
5 torebeczek malutkich śmietany fix 
250 g miękkiego masła 

1i 1/2 słoiczka Dżemu z czarnej   porzeczki  firmy  ORZECH

1 tabliczka czekolady mlecznej milka 

Wykonanie :

Do garnka wlać olej , wodę, dodać cukier , cukier waniliowy , kakao ,masło orzechowo kakaowe .    Wszystkie składniki rozpuścić  , gotować około 4 minut .
Masę ostudzić.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Do zimnej masy kakaowej dodać żółtka i wymieszać , stopniowo dosypywać mąkę z sodą i proszkiem ciągle mieszając mikserem . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką.

Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto.
Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka .

Masa śmietanowa :

Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Stopniowo dodawać śmietanę  ciągle mieszając mikserem . 
Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy.

Zimne ciasto przeciąć na pół .

Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej .
Przykrywamy drugim plackiem .
Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej.
Na wierzch ścieramy czekoladę.

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.


Smacznego :)

Zapraszam do wypróbowania przepysznych , ekologicznych , bez konserwantów produktów firmy  http://www.primavika.pl/ .

   Zapraszam do wypróbowania pysznych produktów firmy  http://www.orzech.com.pl/

Wiosenne słodkości!