poniedziałek, 30 marca 2015

Jamajski sernik z ryżem

     Ostatnio zakupiłam sobie kilka ciekawych książek kucharskich ,  w jednej z nich znalazłam przepis na wyśmienity Sernik Jamajski z ryżem , trochę się zastanawiałam nad upieczeniem tego ciasta bo z ryżem jeszcze nie robiłam , ale nie żałuję że go wypróbowałam , serniczek w smaku wspaniały
                   Zapraszam :)





piątek, 27 marca 2015

Humus z suszonymi pomidorami i ziarenkami Słoneczne pola

Witajcie :) zapraszam dzisiaj  na przepyszny humus , czyli pastę z ciecierzycy .
             Nazwałam ją humus po mojemu :) a to dlatego że dodałam do niego suszone pomidory w oliwie z pestkami dyni oraz przepyszne ziarenka  Słoneczne pola z Ziarenkowa .
  Dla tych którzy nie wiedzą  :
Hummus (arab.ciecierzyca) – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej.
Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini (pasta sezamowa), oliwa i sok z cytryny, przyprawy, niekiedy pietruszka oraz kmin rzymski, dokładnie razem wymieszane.

                          Zapraszam :)











Składniki :

Około 1,5 szklanki ciecierzycy lub gotowej z puszki
Około 8 pomidorów suszonych w oleju z pestkami dyni
2, 3 ząbki czosnku
sól ,pieprz do smaku
2 łyżeczki pasty tahini  ( pasta sezamowa )
1 łyżka ZIARENEK SŁONECZNE POLA Z ZIARENKOWA 

Wykonanie :

Ciecierzycę namoczyć na noc , następnie ugotować do miękkości.
 Odcedzić zostawiając trochę wody w której się gotowała.
Ugotowana ciecierzycę przełożyć do malaksera , dodać pomidory z pestkami dyni i odrobiną oleju z pomidorów, czosnek oraz pastę tahini .Wszystkie składniki dobrze zmiksować , przyprawić do smaku solą i pieprzem ( ja dodałam vegety zamiast soli ) . Konsystencja humusu ma być lużniejsza nie może być zbita.
Jeśli wyda wam się zbyt gęsta dodajcie trochę wody w której gotowała się ciecierzyca.

Rada: Jeśli nie macie pasty tahini zmiksujcie łyżkę nasion sezamu z oliwą . 



Pasta jest przepyszna :)      Smacznego :)

Zapraszam do wypróbowania przepysznych mieszanek z Ziarenkowa dostępnych tu - http://sklep.ziarenkowo.com/index.php

 

czwartek, 26 marca 2015

Babka majonezowa z masą krówkową

  Święta za pasem więc czas pomyśleć o przepisie na jakąś pyszna babkę :)
 Ja wynalazłam  babkę majonezową z karmelem w książce Thermomix .
 Przyznam się że nigdy nie piekłam ciasta  z majonezem ale to jest pyszne :)
                                  Zapraszam :)




wtorek, 24 marca 2015

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i sosem serowym

           Dzisiaj zapraszam na makaronową zapiekankę ze szpinakiem zapiekaną w sosie serowym .
         Połączenie tych wszystkich składników pod pierzynką serową daje niesamowity aromat i smak  :) Do posypania zapiekanki proponuję przepyszne ziarenka
   Piekło niebo Ziarenkowo
                                    

 

poniedziałek, 23 marca 2015

Orzechowe z brzoskwiniami

           Ostatnio się zastanawiałam co by tu upiec na niedzielę , córka podsunęła mi pomysł na ciasto z orzechami , karmelem , masą budyniową , brzoskwiniami i galaretką , powiem Wam że ciasto wyszło pyszne
i szybko znikało z talerza  :) 
                                                Zapraszam :) 












Składniki na ciasto kruche z orzechami :

2,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny Kasi
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
5 żółtek

Masa z białek :

5 białek

300 g orzechów ziemnych posiekanych
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 /2 szklanki cukru

1 puszka masy krówkowej
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
600 ml przegotowanej wody 

Masa budyniowa :

600 ml mleka
2 budynie waniliowe z cukrem Winiary
1 łyżka mąki 
2 żółtka
4 łyżki masła

Blaszka tradycyjna duża 

Wykonanie :

Mąkę przesiać z proszkiem na stolnicę , dodać cukier , cukier waniliowy i margarynę , posiekać nożem , dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto , podzielić na 2 części .

Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia . 
Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszek .

Białka ubić ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Następnie dodajemy posiekane orzechy ziemne . Wszystko delikatnie mieszamy.
Dzielimy masę na 2 części i rozprowadzamy na ciastach które wyłożyliśmy do blaszek .

Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.( około 15/ 20 minut )

Przestudzone placki smarujemy z wierzchu masą krówkową.

Połowę mleka wlać do garnka , w drugiej połowie rozmieszać budyń z mąką i żółtkami .
Wlać do gotującego mleka , gotować aż zgęstnieje.
Zimny budyń utrzeć z 4 łyżkami masła .

2 galaretki rozpuścić w 600 ml przegotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia

Warstwy ciasta :

ciasto 
budyń 
ciasto
masa krówkowa 
pokrojone w plasterki brzoskwinie 
galaretka brzoskwiniowa

Smacznego :)


Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Wypieki

piątek, 20 marca 2015

Warzywa z patelni

Co powiecie na takie warzywa z patelni , można je podawać jako samodzielna danie lub dodatek do ziemniaków czy kasz  :)          Zapraszam :)









Składniki :

1 puszka fasolki czerwonej
3 marchewki
1 puszka kukurydzy
kawałek pora
1 papryka czerwona 
2 garści  fasolki mrożonej zielonej
2 selery naciowe 
Vegeta, pieprz , bazylia suszona
1/2 szklanki śmietany 30 %
3 łyżki masła 


Wykonanie :

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie
Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowe, por pokroić w pół talarki.
Kukurydzę odsączyć z wody.
Paprykę pokroić w paseczki . Seler naciowy pokroić na średniej grubości kawałki
Na patelni rozpuścić 3 łyżki masła , dodać warzywa , chwilę dusić pod przykryciem .
Gdy puści sok dodać przyprawy ( do smaku ).
Warzywa dusić pod przykryciem aż zmiękną 
Pod koniec dodać śmietankę i dusić około 6 minut .

Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu . Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć.

Smacznego :)

środa, 18 marca 2015

Babka z likierem kawowym

Wszyscy ostatnio pieką babki :) nabrałam chęci i ja :) Zapraszam na  Babkę  z likierem kawowym. Babeczka jest pyszna , mięciutka wprost rozpływa się w ustach .
 W sam raz na świąteczny stół :) Zapraszam :)







Kminkówki

                        Co powiecie na takie oto pyszne , chrupiące paluszki domowe z kminkiem.
           Jeśli lubicie coś pochrupać miedzy posiłkami to nadają się w sam raz.
                                   Zapraszam :)









 Składniki :

1,5 szklanki mąki 
200 g ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę
2,5 dag masła
1 jajko

kminek (około 1/2 szklanki )
1 jajko

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie , odcedzić i przepuścić przez praskę.
Dodać jajko około 1 łyżki kminku ,masło    mąkę i sól do smaku . 
Wszystko zagnieść.
Z ciasta formować cienkie wałeczki o długości około 10 cm
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia  wyłożyć paluszki , posmarować roztrzepanym jajkiem i jeszcze posypać kminkiem .
Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor ( około 18 minut ) ja piekę z termo obiegiem .

 Smacznego :)



wtorek, 17 marca 2015

Galaretka drobiowa z warzywami

Czasami nam się zdarza że mamy ochotę na coś innego , lekkiego :) chciałam Was dzisiaj zaprosić na taką oto galaretkę drobiową z marchewką i kukurydzą :) Galaretka jest pyszna i prosta w wykonaniu :) można podać ją na śniadanie lub jako przystawkę dla gości .

                            Zapraszam :)



poniedziałek, 16 marca 2015

Sałatka z kurczakiem

            Witajcie :) zapraszam Was dzisiaj na  wiosenną sałatkę z kurczakiem.
                Do sałatki dodałam przepyszną mieszankę ziarenek     Piekło niebo Ziarenkowo
      Połączenie prażonego słonecznika , siemia  lnianego , chilli , pietruszki i czosnku daje niesamowity smak i aromat :)









  Składniki :

1/2 kapusty pekińskiej
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 lub cała puszka kukurydzy
kawałek pora
1 marchew durza
1 pierś pieczona 
1 łyżka  ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo   
1 sos grecki Knorr
sól, pieprz i cukier do smaku
200 g kwaśnej śmietany 12 %


Wykonanie :

Kapustę umyć i drobno pokroić.
Papryki umyć usunąć środek i pokroić w kostkę.
Por pokroić w cieniutkie pół talarki
Pierś pokroić w kostkę lub paseczki.
Marchew obrać , umyć zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach  .  
Kukurydzę odsączyć na sitku z wody.
Wszystkie składniki razem wymieszać.
Do śmietany dodać sos grecki, sól , pierz , i cukier do smaku ja dałam 2 łyżeczki ( możecie dodać  mniej lub więcej ).Wszystko dobrze wymieszać i odstawić na 4 minut aby przyprawy się przegryzły ze śmietaną.
Sałatkę polać śmietaną i delikatnie wymieszać.
Gotową sałatkę posypać prażonymi ziarenkami  .
Podawać jako samodzielne danie lub jako surówkę do obiadu .

Smacznego :)

 Zapraszam do wypróbowania przepysznych ziarenkowych mieszanek dostępnych  kliknij w link
http://sklep.ziarenkowo.com/index.php?id_product=8&controller=product
                    

piątek, 13 marca 2015

Ciateczka z płatków owsianych i mieszanki prażonych ziaren Migdałowy przyladek

Zapraszam na  ciasteczka z płatków owsianych oraz mieszanki prażonych ziaren o nazwie Migdałowy przylądek Ziarenkowo , ciasteczka są pyszne mięciutkie a zarazem chrupiące .
 Zapraszam również do wypróbowania produktów   Ziarenkowo      :)






 Składniki :

260  g płatków owsianych  błyskawicznych  Piątnica
2 łyżki  mieszanki migdalowy przyladek Ziarenkowo
150 g masła
200 g cukru pudru
1  łyżka kakao
3 jajka
1 płaska łyżeczka sody
1 cukier waniliowy
kilka kropli olejku migdałowego
3 jajka
5 łyżek mąki

Wykonanie :

Płatki przesypać na patelnię i uprażyć, nie przypalić.
 


 Żółtka utrzeć z cukrem pudrem , cukrem waniliowym , olejkiem migdałowym i masłem na puch.
Białka ubić na sztywną pianę.
Do uprażonych i lekko ciepłych ( nie gorących  płatków dodać , 2 łyżki mieszanki ziaren , kakao, i utarte masło , wymieszać mikserem .
Następnie dodać mąkę ze sodą  jeszcze raz wymieszać.
Na końcu dodać białka i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto odstawić na około 10 minut aby zgęstniało.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Nakładać po łyżeczce ciasta .
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , piec około 15/ 20 minut mają mieć lekko brązowy kolor.




Smacznego :)






Produkty Ziarenkowo

Zapraszam do wypróbowania przepysznych mieszanek prażonych ziaren z    Ziarenkowa
            Produkty dostępne w sklepie internetowym      http://sklep.ziarenkowo.com/index.php

1.

Słoneczne Pola


Prażone ziarna: słonecznik, sezam, siemię lniane  / 300 gramów
Produkt bezglutenowy
Nie zawiera konserwantów
Idealny i zdrowy dodatek do sałatek, kanapek, obiadów, panierek, zup oraz jako smaczna dekoracja potraw


2. 

Piekło-Niebo


Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek / 300 gramów
Nie zawiera konserwantów.


3. 

Migdałowy Przylądek


Prażony słonecznik, migdały, sezam, wiórki kokosowe, orzechy arachidowe / 300 gramów
Nie zawiera konserwantów.

 Oraz wiele innych mieszanek .



Placuszki kukurydziane z chilli

 Jeśli nie macie pomysłu na obiad to zapraszam do wypróbowania takich oto pysznych placuszków z kukurydzą i chilli  można je podawać z dowolnymi sosami  lub ketchupem.

Zapraszam również na zakupy do sklepu    Piątnica  , posiadają  szeroki asortyment wyśmienitych produktów , przypraw , bakali itp.              
                     Zapraszam :)












 Składniki :

200g kukurydzy z puszki
3 białka
3 żółtka
1/2 łyżeczki sody 
1 łyżka przyprawy    pomidor , czosnek , bazylia Piątnica 
1 łyżeczka  przyprawy do kurczaka Piątnica  
1/2 łyżeczki    chilli w ziarenkach  
Pieprz , vegeta do smaku
60 g mąki
1 starta marchewka 
1 mała cebulka
5 plasterków sera żółtego 
80 ml mleka
Olej do smażenia


 Wykonanie :

Kukurydzę odsączyć na sitku , marchew i cebulkę zetrzeć na tarce jarzynowej, ser pokroić w kosteczkę, dodać żółtka i przyprawy.
Wlać mleko , dodać mąkę z sodą i wymieszać.
 Przyprawić do smaku vegetą i pieprzem możecie zamiast chilli w ziarenkach dodać chilli w proszku.Placuszki maja być ostrawe.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Smażymy na złoty kolor z obu stron.
Podajemy z dowolnymi sosami .




Smacznego :)