https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

lutego 28, 2015

Sero śmietanowiec

Sero śmietanowiec
          Zapraszam  dzisiaj   na pyszny serniczek śmietanowy z dodatkiem galaretki i pomarańczy .
      Połączenie serka i śmietanki daje niesamowity aksamitny smak, wprost rozpływa się w ustach :)










Składniki na masę serową :

0,5 kg sera białego śmietankowego
400 g kwaśnej śmietany 12 %
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
6 łyżeczek żelatyny
80 ml przegotowanej ciepłej wody


Masa śmietanowa ;


0,5 l kremówki 30 %
1/2 szklanki cukru 
1 cukier waniliowy

2 galaretki pomarańczowe
1,5 szklanki przegotowanej wody


2 galaretki niebieskie
0,5 l przegotowanej wody
1 duża pomarańcza 




Wykonanie :

Żelatynę rozpuścić w 80 ml wody.

Galaretki niebieskie rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Ser przełożyć do malaksera , dodać : mleko , kwaśną śmietanę , cukier i cukier waniliowy , wszystko dobrze wymieszać.
Do rozpuszczonej żelatyny dodać około 2 łyżek masy serowej i wymieszać , przelać do sera i jeszcze raz wszystko wymieszać na niskich obrotach .

Do blaszki wyłożyć masę serową i odstawić do lodówki do stężenia.
Na ser wyłożyć pokrojony w plasterki pomarańcz i zalać niebieską galaretką.
Odstawić do stężenia.

Pomarańczową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody i odstawić do leciutkiego stężenia.

Śmietanę  ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać pomarańczową galaretkę i wymieszać.
Wyłożyć na zastygniętą niebieską galaretkę . 
Na wierzch zetrzeć wafelka Knoppers i odrobinę czekolady.
Odstawić do lodówki na noc .

Zastygnięty sernik pokroić na kwadraty lub wyciąć obręczą do pierogów  takie oto okrągłe serniczki .

Smacznego :)




lutego 27, 2015

Waniliowe babeczki z mango

Waniliowe babeczki z mango
Zapraszam dzisiaj na babeczki waniliowe z mango i pysznym kremem jogurtowym :)
      Przepis na te babeczki jest uniwersalny , można je serwować z rozmaitymi nadzieniami lub kremami. Wyśmienicie smakują z dodatkiem owoców :)
Babeczka to w języku angielskim cupcake czyli ciasto z filiżanki . Istnieją dwie teorie pochodzenia tego określenia  Jedna z nich mówi że wzięło się od filiżanek w których pieczono te pyszności.Druga mówi że pochodzi od ilości składników z przepisu który mierzy się na filiżanki :)
 








Składniki :

1i 1/4 dowolnej wielkości filiżanki 
1i 1/2 łyżeczki proszku
3/4 filiżanki cukru
6 łyżek masła
2 jajka
2 cukry  waniliowe lub łyżeczka esencji waniliowej
1/2 filiżanki mleka

Krem jogurtowy Dr. Oetkera
1.5 szklanki mleka lub jogurtu naturalnego

Mango

Wykonanie :

W misce wymieszaj , mąkę z proszkiem .
W drugiej misce na małych obrotach ubij masło z cukrem na puszysty krem.
Do masy dodaj jajka i cukier waniliowy, delikatnie wymieszaj .
Stopniowo dodawaj mąkę i mleko miksując ciasto na niskich obrotach aż wszystkie składniki się połączą.

Nakładaj  ciasto do polowy wysokości papilotki lub foremki na babeczki w środek ciasta włóż pokrojone kosteczki mango.
Piecz w temperaturze 180 stopni około 20 minut do suchego patyczka .

Krem jogurtowy Dr . Oetkera ubij w 1,5 szklanki mleka lub jogurtu.
Szpryckę napełnij kremem i dekoruj babeczki  na wierzch każdej nałóż kilka kawałków mango.

Smacznego :)




lutego 26, 2015

Moje robótki i dekoracje .

Moje robótki i dekoracje .
    Oprócz gotowania i pieczenia moją drugą pasją jest szydełko :) 
   Chociaż to blog kulinarny to chciałam Wam jednak pokazać  
    moje skromne prace :) 










































Świeczniki z kieliszków :)








lutego 26, 2015

Ciastka arachidowe

Ciastka arachidowe
       Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasteczka arachidowe :)
Te smakołyki zadowolą smakoszy masła orzechowego i nie tylko  , ciasteczka są mięciutkie a zarazem chrupiące
                  z wierzchu posypane orzeszkami ziemnymi , szybko znikają z talerza :)





Składniki :

2 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
125 g masła
1/2 szklanki masła orzechowego
2/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
3 jajka

około 2 szklanek grubo posiekanych orzechów arachidowych    Piątnica

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę z sodą  dodać :
masło, masło orzechowe, cukier trzcinowy,cukier , cukier waniliowy, jajka .
Wszystkie składniki wymieszać mikserem , ciasto ma lużną konsystencję.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Łyżeczką nabierać ciasto i układać na blaszce lekko spłaszczając, wierzch posypać orzeszkami.

Piec w temperaturze 180 stopni około 10/ 12 minut aż będą rumiane .

Pyszne , proste , chrupiące :)

Smacznego :)   






Zapraszam na zakupy do sklepu z produktami     Piątnica  http://piatnica.net/ 


lutego 25, 2015

Zapiekanka makaronowa z twarożkiem i śmietanką waniliową

Zapiekanka makaronowa z twarożkiem i śmietanką waniliową
                              Witajcie :)

         Ostatnio się zastanawiałam co tu zrobić ciepłego na kolację no i wpadł mi do głowy pomysł na taką oto prostą i pyszną zapiekankę makaronową z twarożkiem i śmietanką waniliową.

                Z wyglądu może nie jest za piękna ale w smaku  naprawdę pyszna 
                            dzieci się nią zajadały  :)
                                                                      Zapraszam :)








        

Składniki :

1 mała paczka makaronu rurki 
250 g sera białego śmietankowego
2 łyżki masła roztopionego
1 cukier waniliowy
cukier do smaku
1, 5 szklanki śmietany kremówki 

Do polania :
1 mała kwaśna śmietana 
1 cukier waniliowy 
1lub 2 łyżki cukru do smaku


Wykonanie :

Makaron ugotować all dente .
Ser podusić widelcem , dodać cukier do smaku i cukier waniliowy , przełożyć do makaronu i wymieszać.
Dodać roztopione masło i jeszcze raz wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i przełożyć makaron.
Do śmietany kremówki dodać około 1, 2 łyżek cukru zależy od waszego smaku ) i cukier waniliowy , dobrze wymieszać. 
Polać makaron i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni .
Piec około 30 minut .

Ja po upieczeniu i nałożeniu na talerze polałam jeszcze kwaśną śmietanką wymieszana z cukrem i cukrem waniliowym . Ale można podawać już bez kwaśnej śmietany jak wolicie .

Smacznego :)
                             

lutego 22, 2015

Domowe andruty

Domowe andruty
             Zapraszam dzisiaj na pyszne domowe andruty.
  Takie wafelki pamiętam z dzieciństwa , ten ich smak ,  przepyszna masa czekoladowa i chrupiący wafel :)
               Kiedyś przygotowywała je dla nas mama , dzisiaj ja robię je swoim dzieciom .
                          Przepis przechodzi z pokolenia na pokolenie.













Składniki :

2 paczki wafli 
1 szklanka mleka w proszku
2 cukry waniliowe
1/2 szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny


Wykonanie :

Do garnka włożyć margarynę , dodać mleko , cukier i cukier waniliowy.
Gotować na małym ogniu aż się wszystko dobrze rozpuści .
Dodać kakao i  jeszcze gotować około 5 minut.
Masę przestudzić , ciągle mieszając dodawać stopniowo szklankę mleka w proszku.

Tak przygotowaną masą przekładać wafle .
Mi starczyło na 2 paczki dużych wafli .            

Wafel owinąć w folię i przycisnąć np: deską , odstawić na kilka godzin .

Smacznego :)

lutego 21, 2015

Francuskie ciasteczka z jabłkami

Francuskie ciasteczka z jabłkami
Witajcie :) u mnie dzisiaj słonecznie i wiosennie :) 
                   Chciałam zaprosić Was na pyszne ciasteczka francuskie z nadzieniem jabłkowym i aromatycznymi dodatkami. Ostatnio nasza koleżanka Marzenka raczyła nas takimi pysznościami i narobiła nam smaku :)
             Dzisiaj postanowiłam także przygotować te oto proste i naprawdę pyszne ciasteczka :)
                                            Zapraszam :)








Składniki :

1 ciasto francuskie
około 5 jabłek
3 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu 
1 cukier waniliowy
2 łyżki świeżego soku z pomarańczy 
szczypta anyżku jeśli ktoś lubi 

cukier trzcinowy do posypania
1 jajko do posmarowania ciasteczek 


Wykonanie:

 Jabłka umyć , obrać i pokroić w kostkę.
 Przełożyć do garnka , dodać miód, cukier waniliowy, cynamon i anyż mielony jeśli ktoś lubi jeśli nie lubicie nie dodawajcie.
Jabłka dusimy na małym ogniu około 10 minut  aż lekko zmiękną i odparuje sok .




Ciasto rozwijamy wycinamy prostokąty dowolnej wielkości ( ja swoje ciastka zrobiłam dość duże wasze mogą być mniejsze jeśli chcecie ) wyszło mi 7 ciastek.
Na jednym prostokącie układamy po 2, 3 łyżeczki jabłek , w drugim prostokącie radełkiem robimy kratkę , nakładamy na jabłka i zlepiamy ze sobą 2 ciasta ( ja wkoło zrobiłam wzorek widelcem ).



  Ciastka układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
   Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.
   Pieczemy w temperaturze 190 stopni na złoty kolor.


   Tak wygląda radełko do robienia kratki .

  
Smacznego :)

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger