grudnia 29, 2014

Pasta z łososia

Pasta z łososia
Chociaż już późno,  zapraszam jeszcze na pastę z łososia :) w sam raz na jutrzejsze śniadanie :)

 



 

Składniki :

Kawałek wędzonego łososia
1 cebulka
1 ogórek korniszon
około 2 łyżek serka śmietankowego z ziołami
majonez
Około 1 łyżki posiekanego koperku
Pieprz ostry
Sól
1 lub 2 łyżki ketchupu  ostrego


Wykonanie:

Z łososia ściągnąć skórkę i dobrze podusić widelcem.
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę.
Ogórka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Dodać serek ,ketchup, koperek , majonez ( ilość zależy już od was )  przyprawić do smaku solą i pieprzem .

Smacznego :)

grudnia 29, 2014

Deser ryżowy

Deser ryżowy
Jeśli Wasze dzieci nie lubią zup mlecznych proponuję podania ich w formie deseru . Ja dzisiaj przygotowałam deser na bazie mleka i płatków ryżowych , podany z owocami i sokiem malinowym smakował wyśmienicie :)      

                                                     Zapraszam :)







Składniki :

1 litr mleka
1,5 szklanki płatków ryżowych Piątnica
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru

banany, pomarańcza
rodzynki 

Do dekoracji ciasteczka Rido 


Wykonanie :

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym , wsypać płatki i ciągle mieszając gotować na małym ogniu aż zgęstnieją.

Przełożyć do miseczek udekorować owocami i ciasteczkami .
Jeśli ktoś lubi może taki deserek polać sokiem malinowym.

Pyszne i proste.

Smacznego :)

grudnia 29, 2014

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka
Witajcie :) na pewno przejadły już Wam się świąteczne dania :)  i zjedli byście coś innego :) 
ja dzisiaj przygotowałam potrawkę z kurczaka , pyszną i sycącą , moja rodzinka się nią zajadała :)
                     Zapraszam :)






 Składniki :

Około 600 g piersi z kurczaka 
3 duże marchewki
Kawałek pora
1/2 słoiczka suszonych pomidorków w oleju
5 ogórków korniszonych
Sos pieczeniowy Winiary 
Vegeta
Przyprawa naturalna Piątnica
Przyprawa do kurczaka Piątnica
Pieprz ziołowy Piątnica
 


Wykonanie;

Piersi umyć i pokroić w paseczki .
Marchew umyć obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Pora pokroić w pół talarki.
Ogórki pokroić w kostkę.

W rondlu rozgrzać troszkę oliwy, wrzucić kurczaka  marchewkę, por , pomidorki .
Dodać przyprawy i chwilę wszystko podsmażyć.
Dolać około 2 szklanek  wody lub bulionu warzywnego  i dusić do miękkości .  
Jeśli woda za szybko odparuje a mięso będzie jeszcze twarde to dolejcie wody lub bulionu warzywnego.
Tak przygotowane mięsko z warzywami można już podawać.

Jeśli chcecie zrobić z tego sosik dolejcie wody i dodajcie sos pieczeniowy wymieszany w odrobinie wody.

Potrawkę można podawać z ziemniakami , ryżem lub dowolną kaszą 


Smacznego :)



grudnia 27, 2014

Sernik piernikowy łaciatek

Sernik piernikowy łaciatek
Witajcie po świętach :) zapraszam Was na pyszny serniczek łaciatek o korzennym smaku i zapachu :)





Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao
3 jajka
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżeczka płaska cynamonu
1 kostka margaryny Palma Bielmar

Masa serowa :

1,5 kg sera białego chudego i półtłustego ( pół na pół )
1,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy Skworcu
7 jajek
2 budynie waniliowe
2 łyżki miękkiej margaryny Palma Bielmar
kilka kropli olejku migdałowego


Wykonanie :

Mąkę i resztę składników podanych na ciasto włożyć do miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .
Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Układać na spód blaszki jedną obok drugiej.
Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki.

Ser zmielić.
Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku migdałowego i masło . 
Wymieszać mikserem , dodać budynie i jeszcze raz wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę , dodać do sera i wymieszać delikatnie łyżką.

Ser wyłożyć na kulki z ciasta.
Na ser zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.


Piec w temperaturze 180 stopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy )

Smacznego :)



Ciasta czy ciasteczka?


Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :) pozdrawiam :)

grudnia 27, 2014

Gołąbki

Gołąbki

Zapraszam na tradycyjne gołąbki których nie może nigdy zabraknąć na świątecznych stołach :)









 Składniki :

1 kg ryżu
1 kg mięsa
1 duża kapusta włoska
Pieprz ziołowy Piątnica
Bazylia Piątnica
Papryka czerwona słodka Piątnica 
Vegeta

Wykonanie;

Kapustę sparzyć aby liście zmiękły.
Ryż ugotować na sypko.
Mięso wymieszać z przyprawami ( ilość przypraw według smaku ) i usmażyć na oliwie .
Dodać do ugotowanego ryżu , przyprawić jeszcze do smaku i wymieszać.

Na liść nakładać farsz i zwijać.

Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć liśćmi kapusty, układać warstwami. Górę przykryć liściami lub folią aluminiową. Zalać wszystko około szklanką  wody. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny.

Podawać z sosem pomidorowym .

Smacznego :)

grudnia 27, 2014

Ryba po grecku

Ryba po grecku
Witajcie :) zapraszam dzisiaj na rybkę po grecku :)
Połączenie wyśmienitej soli i warzyw daje niepowtarzalny smaki aromat :)







Składniki :

Około 0,5 do 1 kg soli ( ryby )
Około 8 marchewek

2 cebule
Vegeta
Pieprz ziołowy Piątnica
Papryka czerwona Piątnica
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
Oliwa do smażenia ryby
Mąka do panierowania ryby


Wykonanie : 

Rybę umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowym , pokroić na małe kawałeczki .
Posolić i obtaczać w mące , smażyć na złoty kolor.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach .
Cebulę pokroić w paseczki lub pół talarki .
Dodać pieprz , paprykę, vegetę i wymieszać z marchewką i cebulą.

W głębokim rondlu rozgrzać około 0,5 do 1 szklanki oliwy wrzucić marchew i dusić do miękkości.

W szklanym naczyniu układamy warstwami , marchew , ryba, marchew i tak dalej .

Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Podawać na ciepło lub zimno .

Smacznego :)


grudnia 22, 2014

                    Kochani :)
Z okazji nadchodzących
Świąt Bożego Narodzenia
pragnę przesłać najserdeczniejsze życzenia.
Niech nadchodzące Święta będą niezapomnianym czasem
spędzonym bez pośpiechu, trosk i zmartwień.
Życzę, aby odbyły się w spokoju, radości wśród Rodziny, Przyjaciół
oraz wszystkich Bliskich osób.
Wraz z nadchodzącym Nowym Rokiem życzę dużo zdrowia i szczęścia.
Niech nie opuszcza Was  pomyślność
i spełnią się te najskrytsze marzenia!





grudnia 21, 2014

Żeberka w miodzie i chilli

Żeberka w miodzie i chilli
               Zapraszam na pyszne i soczyste żeberka z przyprawami Piątnica .
           Postanowiłam przygotować je troszkę inaczej , z dodatkiem miodu i chilli .


 Składniki ;

Około 1 kg żeberek
1 szklanka dobrej oliwy
Bazylia Piątnica
Zioła prowansalskie Piątnica 
Papryka czerwona Piątnica
Czosnek granulowany
3 łyżki miodu 
Cytryna
Szczypta rozmarynu , tymianku
1 łyżeczka musztardy
Szczypta  chili
Vegeta

Wykonanie;

Żeberka umyć i osuszyć ręczniczkiem .
Z około 3 łyżek miodu, 1 szklanki dobrej oliwy , łyżeczki musztardy , odrobiny soku z cytryny i przypraw zrobić marynatę zanurzyć w niej żeberka i natrzeć . Przykryć miseczkę z mięsem i odstawić na noc do lodówki .

Żeberka przełożyć do rękawa wlać troszkę marynaty w której moczyło się mięso . Dobrze zawiązać końce .
Piec w temperaturze 180 stopni około 1/ do 1,5 godziny.
Kochani ilość przypraw zależy już od waszego smaku :)

Smacznego :)



grudnia 20, 2014

Marcepanowe ciasteczka z galaretką

Marcepanowe ciasteczka z galaretką
Zapraszam na marcepanowe ciasteczka :) pyszne i chrupiące z dodatkiem galaretki malinowej :)






 Składniki na ciasto ;

250 g mąki
150 g masła
1 cukier waniliowy Skworcu
1/2 szklanki cukru 
50 g pokruszonej masy marcepanowej
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g migdałów mielonych

Masa z marcepanem;

150 g masy marcepanowej 
1 jajko
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki


1 galaretka malinowa 

1 szklanka przegotowanej wody
2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:

Do miski przesiać mąkę z proszkiem , dodać masło, migdały, jajko , cukier waniliowy i marcepan.
Wymieszać mikserem na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i zagnieść.
Odstawić do lodówki na około 15 minut .

Wykonanie masy marcepanowej :

Marcepan utrzeć z jajkiem i 2 łyżkami mąki .
Jeśli nie dostaniecie surowej masy marcepanowej to dajcie batonik marcepanowy w czekoladzie ( dlatego dodałam mąkę ) a jeśli będziecie mieć surowy marcepan to utrzyjcie tylko z jajkiem.

Ciasto rozwałkować , wykrawać serduszka .
Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia .
Szpryckę napełnić masa marcepanową i na każdym ciasteczku w koło zrobić brzeg.

Piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut na złoty kolor.


Galaretkę rozpuścić z żelatyną w 1 szklance przegotowanej wody.

Tężejącą galaretkę wyłożyć w środek każdego ciasteczka .

Smacznego :




grudnia 20, 2014

Maczki

Maczki
Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pysze i proste w wykonaniu ciasteczka  :) moje dzieci bardzo je lubią  dlatego zamiast pierniczków piekę maczki :)





 Składniki :
 100 g maku niebieskiego Skworcu
 63 g maku białego Skworcu 
 260 g mąki 
1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru marcepanowego  Skworcu
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy Skworcu
2 łyżki oleju

1 słoiczek powideł śliwkowych.


Wykonanie:

Jajka ubić z cukrem , cukrem waniliowym i marcepanowym na gęsty kogel mogel.
Dodać suchy mak , mąkę z proszkiem i olej .
Wszystkie składniki wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .
Nakładać po kopiastej łyżeczce ciasta..

Piec w temp 180 stopni około 10, 15 minut w zależności od piekarnika , ciasteczka maja być lekko rumiane.

Po upieczeniu i ostygnięciu jedno ciasteczko smarujemy powidłami i zlepiamy drugim.
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

Biorę udział w akcji Słodki prezent .

Słodki Prezent




grudnia 19, 2014

Keks z marcepanem

Keks z marcepanem
Zapraszam na keksa :) jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole .
Zawiera on w sobie mnóstwo bakali , a ja nie była bym sobą gdybym coś tam jeszcze nie dodała :)
   oczywiście marcepan który uwielbiam :)   upiekłam to ciasto w malutkiej foremce tak na wypróbowanie :) przed świątecznie :)    












 Składniki :

250 g mąki
150 g margaryny
5 jajek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cukru marcepanowego
1 cukier waniliowy Skworcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
po około 1 łyżce kopiastej pokrojonych kandyzowanych owoców ;

moreli Skworcu
orzechów laskowych Skworcu posiekanych
rodzynek Skworcu
ananasa  Skworcu

  2 łyżki pokrojonego marcepana 


Wykonanie :

Jajka ubić z cukrem ,cukrem waniliowym i cukrem marcepanowym na gęsty kogel mogel.
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Dodać do jajek i wymieszać.
Mąkę i proszek dodać do masy jajecznej i wymieszać mikserem.
Dodać pokrojone owoce i marcepan, delikatnie wymieszać łyżką.

Małą keksówkę wysmarować margaryną i przełożyć ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut do suchego patyczka .

Keksa grubo posypać cukrem pudrem lub polukrować , jak wolicie .


SMACZNEGO :)







grudnia 17, 2014

Rolady z indyka z pomidorami

Rolady z indyka z pomidorami
Witajcie :) dzisiaj chciałam Was zaprosić na rolady z indyka :)
Pierwsza wersja z serkiem Almette i suszonymi pomidorami w oleju ,
druga wersja z szynką i żółtym serem pieczone w  piekarniku . Takie roladki nadają się jako samodzielne danie jak i na kanapki .
                 Zapraszam :)


 Składniki :
1 duża pierś z indyka
Suszone pomidory w oleju
1 serek almette z ziołami lub szczypiorkiem
Vegeta, pieprz, czosnek granulowany
3 Cebule

Wykonanie ;
Pierś umyć i osuszyć ręczniczkiem .
Przeciąć wzdłuż bok piersi ale nie do końca.
Utworzy nam się duży płat mięsa , jeśli w niektórych miejscach wyda wam się zbyt gruby możecie delikatnie ponacinać .

Mięso posypać vegetą, czosnkiem i pieprzem , dobrze wetrzeć przyprawy . Następnie równomiernie rozsmarować serek.
Pomidorki pokroić w paseczki i ułożyć na całym mięsie. Zwinąć w rulonik i obwiązać nicią kuchenną.
Roladę polać oliwą z pomidorów.
Obłożyć pokrojoną cebulą i włożyć do rękawa .
Dobrze zawiązać boki i odstawić na noc do lodówki . 
Ja takie mięso zawsze przygotowuję sobie wieczorem .
Piec w temp 190 st około 1,5 / 2 godzin.
Przed wyłożeniem rękawa z mięsem wlewam do blaszki troszkę wody wtedy wychodzi bardziej soczyste.

1 pierś z indyka
kilka plastrów szynki 
kilka plastrów sera żółtego
serek almette śmietankowy
3 cebule

wszystkie czynności powtarzamy tak jak w roladzie z pomidorami tylko zamiast pomidorów układamy ser żółty a potem szynkę.



                   SMACZNEGO :)

grudnia 16, 2014

Gyros .

Gyros .
Zapraszam dzisiaj na dobrze znaną Wam sałatkę gyros , kojarzy mi się ona ze świętami :) Tych którzy jeszcze jej nie robili zapraszam do wypróbowania przepisu :)



grudnia 13, 2014

Placki zbójnickie

Placki zbójnickie
Dzisiaj coś na szybko , zapraszam na pyszne placuszki zbójnickie z indykiem i żółtym serem, w sam raz na obiad.



grudnia 12, 2014

Meksykańskie ciasto czekoladowe z kawą i nutellą

Meksykańskie ciasto czekoladowe z kawą i nutellą
Ostatnio zakupiłam sobie kilka ciekawych książek kucharskich , w jednej z nich znalazłam przepis na przepyszne ciasto meksykańskie mocno czekoladowe z dodatkiem kawy , po prostu rozpływa się w ustach
          Powiem Wam że to ciasto nadaje się nawet na świąteczny stół :)
                                        Zapraszam :)




grudnia 12, 2014

PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE
Witajcie :) nie ma chyba takiej osoby która nie lubiła by pierogów :) 
Zaletą tej potrawy jest to że możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną  Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :)  ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie
                                   :)





 Składniki :

około 400 g mąki
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
około 1,5 łyżeczki soli 
2 łyżki roztopionego masła lub oleju

około 0,5 kg ziemniaków ugotowanych 
200 g sera białego
przeciśniętych przez praskę
1 duża cebula
sól, pieprz do smaku
1 serek topiony 


Wykonanie :)

Do mąki dodać jajko , sól , roztopione masło i wodę , wymieszać i zagnieść.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać jeszcze troszkę mąki , jeśli za twarde dodać ciepłej wody.
Jak wiadomo maka mace nie równa . 
Ciasto powinno być elastyczne , jeśli nie klei się do rąk to znaczy że jest dobrze wyrobione .

Cebulkę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle , dodać do ziemniaków wymieszanych z serem i serkiem topionym  .
Przyprawić do smaku solą i pieprzem ,ja zamiast soli daję vegetę , mają wtedy lepszy smak.

Stolnicę podsypać mąką , ciasto rozwałkować dość cienko , wykrawać kółka , nakładać po łyżce farszu i zlepiać.

Wodę lekko posolić i zagotować , wrzucać partie pierogów , co jakiś czas mieszając.

Podawać z roztopionym masłem z cebulką  lub kwaśną śmietaną.

SMACZNEGO :)



grudnia 12, 2014

BUŁECZKI ZAPIEKANE

BUŁECZKI ZAPIEKANE
A może na śniadanko bułeczki z pieczarkami , kiełbaską i jajkiem zapiekane w piekarniku ?
                                   Zapraszam :)



Składniki ;
Kilka bułek 
około 400 g pieczarek
Cebulka prażona Skworcu 
Kiełbaska krakowska sucha
Ser żółty starty 
Jajka
sól, pieprz 

Wykonanie :


Pieczarki obrać i umyć , pokroić w cienkie półplasterki lub paseczki, kiełbasę pokroić w kostkę
Usmażyć na maśle z prażoną cebulką. Przyprawić do smaku .
Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek 
Do każdej bułeczki wbić 1 jajko i posolić. 
Na wierzch ułożyć pieczarki z kiełbaską .
Wierzch posypać startym serem żółtym.

Piec w temp 190 stopni około 10/ 15 minut aż będą rumiane .

SMACZNEGO :)

grudnia 10, 2014

Smarties cookies

Smarties cookies
               Co powiecie na  Smarties cookies  z kolorowymi orzeszkami .
               Ciasteczka są przepyszne najbardziej chyba ucieszą nasze maluchy :) chociaż zapewniam Was że dorośli także nimi nie pogardzą  :)  Jeśli  zaciekawił Was mój przepis to zapraszam :)
Polecam również przepyszny Miodek żurawinowy ze Skworcu który dodałam do ciasteczek   oraz pojemniczki w kształcie dzwoneczków na łakocie , idealny prezent na gwiazdkę :)









 Składniki :

1 szklanka cukru
2 łyżki miodu żurawinowego Skworcu 
1 kostka margaryny miękkiej
2 jajka
1 cukier waniliowy Skworcu
400 g mąki
1 łyżeczka mielonego cynamonu Skworcu
1 łyżeczka sody

400 g orzeszków w kolorowej polewie mogą być Mister Choc 


Wykonanie :

Do miski włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem .
Dodać mąkę , sodę i   jeszcze raz wymieszać .
Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę  paczki orzeszków i zagnieść.

Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt.
Na każdym ciasteczku ułożyć po 3 orzeszki .

Ciasteczka można także zrobić ręką nabierając po kawałeczku ciasta i rozpłaszczyć .

Piec w temp. 180 stopni około 15 minut.






Smacznego :)

      




grudnia 10, 2014

Ciasto kakaowe z serem

Ciasto kakaowe z serem
Zapraszam dzisiaj na kakaowe ciasto z masą serową i brzoskwiniami :)





Składniki na ciasto kakaowe;

1 szklanka mąki 
3 łyżki kakao
1 cukier waniliowy Skworcu
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 szklanka cukru


Masa serowa :


500 g sera białego śmietankowego
1/2 szklanki mleka
5 jogurcików Danone fantasia stu gramowe

1/2 szklanki cukru

1 cukier waniliowy Skworcu
2 galaretki czerwone 
4  łyżeczki żelatyny

1 puszka brzoskwiń 


Wykonanie ;

Jajka ubić z cukrem i  cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel .
Dodać : kakao, mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.

Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia . przelać ciasto.

Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka .


Masa serowa:

Do malaksera przełożyć : ser, cukier , cukier waniliowy, jogurty  i mleko , chwilę mieszać .
Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.

Do masy serowej wlewać po troszku galaretki cały czas mieszając mikserem .


Ciasto przeciąć na pół.
Na spód ułożyć pokrojone w cienkie plasterki brzoskwinie .
Na brzoskwinie połowa sera .
Na ser pokrojone brzoskwinie w kostkę i reszta masy serowej.

Odstawić na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.

Blaszka o wymiarach 30/30

grudnia 09, 2014

Śledż w śmietanie

Śledż w śmietanie
Od kilku dni chodzi za mną śledż w śmietanie :) dzisiaj wreszcie postanowiłam go zrobić :) dodałam do niego jabłko , cebulkę i podałam z ziemniaczkami  myyy pycha , taki śledzik to smak z dzieciństwa często przyrządzała go moja mama.        

                               Zapraszam :)







  
Składniki :

1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero 
400 g śmietany kwaśnej 
2 łyżki majonezu
1 duże jabłko
1 cebula
1lub 2 ogórki korniszony 
szczypiorek suszony 
pieprz zielony Skworcu
sól  , szczypta cukru


Wykonanie :

Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie
Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ogórka drobno pokroić lub zetrzeć.
Śmietanę wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku .
Dodać do pokrojonych śledzi i wymieszać . 
Posypać suszonym szczypiorkiem .
  

Podawać samodzielnie lub z ziemniakami .

SMACZNEGO :)