listopada 30, 2014

Racuszki ziemniaczane

Racuszki ziemniaczane
Witajcie :) 

Dzisiaj mam dla Was propozycję co zrobić z ziemniaków które zostały  z obiadu .
Proponuję przygotowanie takich oto pysznych racuszków ziemniaczanych :) 
Można podawać je z dowolnym sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną .
Placuszki są mięciutkie rozpływające się w ustach  .

                                           Zapraszam :)


  Składniki :

około 0.5 kg ziemniaków ugotowanych
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 płaska łyżeczka przyprawy pikantny kurczak Skworcu 
szczypta zielonego pieprzu Skworcu 
sól do smaku 
szczypta proszku do pieczenia

Wykonanie :

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .
Dodać żółtka , śmietanę, szczyptę proszku z mąką   i przyprawić do smaku .
 Wszystko wymieszać mikserem.
Białka ubić ze szczyptą soli , dodać do masy ziemniaczanej i delikatnie wymieszać łyżką .
Na rozgrzaną oliwę kłaść łyżką porcję ciasta.
Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.

Podawać z sosem , ketchupem lub kwaśną śmietaną.

                     SMACZNEGO :)

 

                              
                                  
                            

listopada 29, 2014

Snikers

Snikers
        Witajcie :) dzisiaj zapraszam na pyszne miodowe ciasto z orzechami , kremem budyniowym i masą kajmakową . Snikers kojarzy mi się ze świętami :) zapewne wszyscy bardzo dobrze znacie to ciasto i często gościło na Waszych stołach :) ja  jednak zachęcam  do odświeżania starych sprawdzonych przepisów :) 





            Składniki na ciasto miodowe :

  4szklanki mąki

1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy Skworcu
2 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżeczki sody
1 kostka margaryny
3 jajka 


1 puszka masy kajmakowej

210 g orzechów włoskich Skworcu
100 g  margaryny
2 łyżki miodu
100 g cukru trzcinowego


Masa budyniowa:

  600ml  mleka

3 budynie waniliowe bez cukru Winiary
1 cukier waniliowy
3 łyżki cukru  
3 żółtka

3 łyżki margaryny do ugotowanego budyniu


Wykonanie ciasta :


Z podanych składników na ciasto zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na 15 minut.


Masa budyniowa:

  300 ml mleka wlać do garnka i zagotować  ( w 300 ml mleka rozpuścić budynie i żółtka , wlać do gotującego mleka )  gotować na małym ogniu aż zgęstnieje 

Gdy budyń przestygnie utrzeć mikserem  z 3  łyżkami margaryny .


Masz orzechowa :

Margarynę rozpuścić z miodem , cukrem trzcinowym i wanilinowym , dodać posiekane orzechy i chwilkę gotowań . Wszystko dobrze wymieszać .



Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blaszki .
Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia :)

Upiec 2 placki .
Na trzecim  surowym placku rozłożyć ciepłą masę orzechową i także upiec.

Placki piec około 10/ 15 minut W TEMP 18 stopni.
Ciasto z orzechami pieczemy troszkę dłużej.


Warstwy ciasta:

1 blat ciasta nasączyć wodą  z miodem i posmarować masą budyniową.
Na masę budyniową wykładamy drugi blat ciasta i także nasączamy .
Drugie ciasto smarujemy masą kajmakową i przykrywamy plackiem z orzechami.

Smacznego :)





listopada 27, 2014

Zapiekanka z resztek

Zapiekanka z resztek
Często się zdarza że zostają nam z obiadu resztki kurczaka, pieczarek .
Proponuję wykorzystanie ich w takiej oto zapiekance z ziemniaków, kurczaka , pieczarek i jajek .
                             Zapraszam :)



Składniki

Ziemniaki
resztki kurczaka np udko , noga ,
bazylia Skworcu 

oregano Skworcu 
sól selerowa Skworcu

kilka jajek
ser żółty
cebula , pieczarki
Sposób przygotowania

1.

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiarteczki , dodać przyprawy : sól selerową  , pieprz , bazylię , oregano. polać oliwą i wymieszać.

2.

Cebulę i pieczarki pokroić i zeszklić na maśle .

3.

Kurczaka pokroić w grubą kostkę.

4.

Żaroodporne naczynie wysmarować margaryną , na spód ułożyć plastry sera żółtego. Na ser wyłożyć ziemniaki , na ziemniaki ułożyć kurczaka wymieszanego z cebulą i pieczarkami.Wierzch zalać roztrzepanymi i posolonymi jajkami.

5.

Piec w temp .180 st około 45 minut aż ziemniaki zmiękną .


listopada 26, 2014

Placuszki śmietanowe

Placuszki śmietanowe
Czasami nam się zdarza że nie mamy czasu na przygotowanie normalnego obiadu .
Zastanawiamy się wtedy co tu przygotować na szybko . Ja  dzisiaj polecam Wam takie oto pyszne i proste placuszki śmietanowe z szynką i żółtym serem. Zapraszam do wypróbowania bo są bardzo pyszne, plus w nich taki że możecie do nich dodać jaki tylko chcecie farsz, z ziemniaków, tuńczyka, kapusty :)


listopada 26, 2014

Babeczki kakaowe z morelami i kokosem

Babeczki kakaowe z morelami i kokosem
Zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu babeczki kakaowe z morelami i kokosem :)






Składniki ;

1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy Dr. Oetkera
6 jajek
3 łyżki kakao gorzkiego 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetkera
1 łyżka kwaśnej śmietany 

1,5 szklanki moreli suszonych Skworcu
2 łyżki kokosu w kostkach Skworcu
1 krem Waniliowy Dr .Oetkera.
1,5 szklanki mleka do kremu


Wykonanie;

Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym , dodać mąkę , kakao i proszek , wymieszać.
Dodać 1 łyżkę śmietany i pokrojone w kostkę morele .
Na końcu pokruszyć kosteczki kokosu i wszystko razem wymieszać.

Nakładać po łyżce do papilotek.
Piec w temperaturze 180 st do suchego patyczka .

Wierzch udekorować kremem waniliowym Dr. Oetkera przygotowanym według przepisu na opakowaniu .




Smacznego :)

listopada 25, 2014

Łódeczki z mozzarellą

Łódeczki z mozzarellą
Zapraszam na drugą wersję piersi z kurczaka z mozzarellą i pomidorkami , w formie łódeczek zapiekanych w piekarniku :)






składniki :

4 piersi 
pomidorki suszone w oliwie
mozzarella 
sól,  suszona, czosnek granulowany
bazylia Skworcu


Wykonanie ;

Piersi umyć , przeciąć środek tworząc sakiewkę.
Natrzeć solą ,pieprzem, czosnkiem i bazylią.
Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą z pomidorków.
Ułożyć piersi tworząc łódeczkę , do środka włożyć pomidorki pokrojone w paseczki i mozzarellę.
Polać oliwą z pomidorów.

Piec w temp 190 st około 25/ 30 minut .


Smacznego.



listopada 25, 2014

Roladki nadziewane pomidorami i mozzarellą

Roladki nadziewane pomidorami i mozzarellą
              Witajcie :) dzisiaj zapraszam na roladki troszkę inaczej :)
Przygotowałam je z piersi z kurczaka nadziewane serem mozzarellą i suszonymi pomidorkami .
Mięsko jest przepyszne i soczyste , połączenie mozzarelli z suszonymi pomidorkami zalewanymi oliwą z ziołami daje niesamowity smak i aromat :)








Składniki ;

2, 3 piersi z kurczaka
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju 
sól selerowa Skworcu   
Bazylia suszona Skworcu
Pieprz zielony Skworcu 
Czosnek granulowany
Mozzarella 
bułka tarta
jajka

do smażenia masło klarowane lub oliwa 


Wykonanie ;

Piersi umyć , pokroić i delikatnie rozbić .
Posolić , popieprzyć , posypać czosnkiem i bazylią .
Na każdym płacie mięsa ułożyć pokrojone w paseczki pomidory i mozzarellę.
Zwijać jak roladki .
Jajka rozbić , zamaczać roladki i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na maśle klarowanym lub oliwie.

Pyszne i proste 


                                       Smacznego :)

listopada 24, 2014

Schab z pieczarkami i morelami

Schab z pieczarkami i morelami
           
Zapraszam na pyszny schab z pieczarkami lub morelami .Takie mięsko nadaje się jako wędlinka na kanapkę lub danie obiadowe . Schab praktycznie można nadziewać wszystkim , co kto lubi  : pieczarkami , morelami  suszonymi śliwkami lub pomidorkami .  Mięsko piecze się w rękawie i dlatego jest soczyste rozpływające się w ustach . Jeśli przejadł Wam się niedzielny kurczak to proponuję zrobienie takiego dania :)





listopada 24, 2014

Domowe trufle

Domowe trufle
                                       Domowe trufle 

Często  się zdarza że zostaje nam po kilka lub połowa paczki  nie wykorzystanych herbatników lub biszkoptów . Proponuję zrobić z nich domowe trufelki z dodatkiem bakali lub samych migdałów
Połączenie czekolady z ciasteczkami  i migdałami  to rozkosz dla podniebienia :)

                                           Zapraszam :)









Składniki :

100 g biszkoptów
100 g herbatników petit beurre
2 tabliczki czekolady Milka
5 łyżek śmietany kremówki 30 %
138 g migdałów mielonych
2 cukry wanilinowe Dr. Oetkera





  • Sposób przygotowania

    1.
     - krok 1 Herbatniki i biszkopty zmielić .
    2.
    Czekoladę rozpuścić nad parą wodną z cukrem wanilinowym.
    3.
     - krok 3 Do letniej czekolady dodać śmietankę i wymieszać.
    4.
    Do zmielonych herbatników i biszkoptów dodać migdały oraz masę czekoladową.
    5.
     - krok 5 Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
    6.
     - krok 6 Ręce namoczyć w wodzie i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
    7.
     - krok 7 Trufelki obtaczać w wiórkach kokosowych lub orzechach , jak wolicie.
    8.
    Odstawić do lodówki na 2 godziny .

listopada 22, 2014

Szachownica inaczej

Szachownica inaczej
         Szachownica inaczej 

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto o nazwie szachownica .
Na pewno słyszeliście już o takiej nazwie i znacie sernik szachownicę :) 
Ja dzisiaj postanowiłam troszkę zmienić i zrobić szachownicę ale z biszkoptu kakaowego i pysznej masy śmietanowej . Jeśli zaciekawiło Was moje ciasto to jeszcze raz zapraszam :) 




listopada 21, 2014

Surówka z marchewki z kukurydzą

Surówka z marchewki z kukurydzą
Zapraszam na pyszną  i zdrową surówkę z marchewki :)





Składniki :

Kilka marchewek 
Kawałeczek pora
szczypiorek suszony
1 puszka kukurydzy
Sól selerowa ze Skworcu
Pieprz
1/ 2 łyżki majonezu
Szczypta czosnku granulowanego
Posiekanej świeżej pietruszki 
Posiekanego koperku 


Wykonanie :

Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej .
Dodać pora pokrojonego w paseczki , kukurydzę , szczypiorek, pietruszkę , koperek , wymieszać .
Przyprawić do smaku , dodać 1 lub 2 łyżki majonezu i jeszcze raz wymieszać .


                               SMACZNEGO :)
 

listopada 21, 2014

Ciasteczka czekoladowo - imbirowe

Ciasteczka czekoladowo - imbirowe
Ciasteczka czekoladowo - imbirowo -orzechowe

Zapraszam na  ciasteczka z chrupiącymi orzeszkami , pyszną czekoladą i imbirem .
Imbir jak nam wiadomo ma dużo właściwości leczniczych , działa rozgrzewająco .
Powinniśmy go najwięcej spożywać w okresie jesienno - zimowym :)





 Składniki :
2 łyżki posiekanych migdałów Skworcu
1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych  Skworcu
1 łyżeczka cynamonu Skworcu

1 łyżeczka imbiru
1 cukier wanilinowy 
60 g margaryny Kasi 
80 g cukru
2 jajka 
210 g mąki
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka 


Wykonanie;

Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .
Ciasto wyłożyć  na stolnicę i zagnieść , odłożyć do lodówki na około 15 minut.

Ciasto rozwałkować i wykrawać dowolny kształt ciasteczek .
Przełożyć na wyłożoną papierem blaszkę .










Piec w temp 180 st około 15 minut na zloty kolor.


SMACZNEGO :)

listopada 18, 2014

Bułeczki z ziemniakami

Bułeczki  z ziemniakami
               Bułeczki nadziewane ziemniakami
 Dzisiaj zapraszam na bułeczki z  mojego dzieciństwa , w naszym domu w każdy piątek babcia piekła właśnie takie bułeczki . Pyszne nadziewane ziemniakami z serem żółtym . Każdą  bułeczkę moczyło się w osolonej oliwie z czosnkiem co to był za smak :) myyy pycha. :) Jeśli Was zaciekawiły moje bułeczki to zapraszam :)





Składniki :)
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
1/2 kostki margaryny Kasi
2 szkl mleka ciepłego
5 żółtek
1lub 2 łyżeczki soli



Mała miseczka ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę
kawałek sera żółtego
szczypiorek suszony
sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku


Wykonanie :


1.
Do ciepłego mleka dodać drożdże , sól i troszkę mąki , rozmieszać .

2.
Dodać żółtka , resztę mąki , wymieszać .

3.
Wlać roztopioną margarynę i wyrobić ciasto . Musi odchodzić od ręki .

4.
 - krok 4 Ja zawsze jeszcze przekładam ciasto na stolnicę , chwilę zagniatam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .

5.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypana mąką.

6.
Rozwałkować i wykrawać koła.

7.
 - krok 7 Farsz :Ugotowane przeciśnięte przez praskę ziemniaki przyprawić do smaku , solą , pieprzem , czosnkiem , dodać starty ser żółty i suszony szczypiorek , wszystkie składniki wymieszać. Na każdy krążek nałożyć po łyżeczce farszu . Zlepiać jak pączka.

8.
Blaszkę wyłożyć papierem , przełożyć bułeczki .

9.
 - krok 9 Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają być rumiane .


Na drugi dzień  taką bułeczkę można przeciąć na pół i podsmażyć na masełku , pycha :)

listopada 17, 2014

Zupka krem z dyni

Zupka krem z dyni
          Kremowa zupka z dyni.
Zapraszam na pyszną rozgrzewającą zupkę krem z dyni  z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej .





Składniki :
około 5 ziemniaków
kawałeczek pora
2 małe marchewki
kawałeczek selera
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej , vegeta
około 500 g dyni
4 łyżki masła
1 cebulka

3 łyżki śmietanki 30 %


Wykonanie :

 
1.
Warzywa obrać , umyć i pokroić w kostkę . Dynię obrać umyć i też pokroić w kostkę .
2.
W garnku rozpuścić masło , dodać wszystkie warzywa i chwilkę podsmażyć nie przypalić.
3.
Zalać wodą tak aby wszystko było dobrze przykryte . Dusić do miękkości , dodać przyprawy i wszystko zmiksować.
4.
Do zupki dodać śmietankę i wymieszać . Podawać z grzankami .


listopada 17, 2014

Tarta szpinakowa

Tarta szpinakowa
 Tarta szpinakowa 

Dzisiaj zapraszam na pyszną i prostą w wykonaniu tartę szpinakową.
Jak nam wiadomo szpinak ma dużo właściwości zdrowotnych i witamin
Żle przyrządzony był kiedyś zmorą wielu dzieci Myślę że podany w takiej formie szpinak skusi nawet osoby które nigdy go nie lubiły :)   
Upieczony w tarcie jest naprawdę pyszny :)









Składnik ina ciasto ;

 2,5 szkl mąki i troszkę do podsypania w czasie wałkowania
4 żółtka
1 łyżeczka soli
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
150 g margaryny


Farsz;

450 g szpinaku siekanego z Frosty
5 jajek
sól, pieprz , czosnek do smaku
1 łyżka mąki 
5 jajek

Wykonanie ;


Do miski dodać składniki  na ciasto i wyrobić na grudkowatą masę mikserem.
Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.

Formę do tarty wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą .
Ciasto rozwałkować , przełożyć do formy i spód nakłuć widelcem.
                                                                                                    









Posiekany szpinak przełożyć do miski , dodać 5 żółtek , mąkę z proszkiem i wymieszać.
5 białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli , dodać do szpinaku i delikatnie wymieszać.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. i podpiec około 15 minut.
Następnie wyjąć ciasto i przełożyć szpinak.










Włożyć jeszcze raz do piekarnika i piec około 15 minut ( wiadomo że każdy piekarnik piecze inaczej )

Po upieczeniu i ostygnięciu taka tartę podaję z sosem czosnkowym lub majonaezowo - ketchupowym moja rodzinka takie dodatki uwielbia.  

                                                    SMACZNEGO :)





listopada 15, 2014

Torcik jogurtowo- czekoladowy

Torcik jogurtowo- czekoladowy
Torcik jogurtowo - czekoladowy
Dzisiaj postanowiłam upiec  torcik , dzieci zażyczyły sobie że ma być koniecznie z jakimś kremem :) 
Zrobiłam więc kremy jogurtowy i czekoladowo - toffi , jeśli was zaciekawił mój torcik to zapraszam :) 









Składniki

Składniki na biszkopt;
1 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
1 cukier wanilinowy Dr .Oetkera
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia


1 krem jogurtowy Dr Oetkera
1 krem waniliowy --''' -----
150 g jogurtu naturalnego
400 ml mleka


1 krem toffi Dr . Oetkera
1 krem czekoladowy Dr. Oetkera
500 ml mleka

6 wafelków PryncyPałków

Podłużne biszkopty z cukrem około 25 sztuk




  • Sposób przygotowania

    1.
     - krok 1 Białka ubić .
    2.
    Żółtka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym .
    3.
     - krok 3 Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać , na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką .
    4.
    Tortownice o śred. 26 wyłożyć papierem do pieczenia ( tylko spód ).
    5.
     - krok 5 Przelać ciasto .
    6.
     - krok 6 Piec w temp 180 st do suchego patyczka .
    7.
     - krok 7 Zimny biszkopt przeciąć na 3 części .
    8.
    Krem jogurtowy ;
    9.
     - krok 9 Jogurt wymieszać z mlekiem dodać krem waniliowy i jogurtowy , ubić na sztywno .Dodać pryncypałki starte na tarce o grubych oczkach i wymieszać .
    10.
    Krem czekoladowy;
    11.
    Krem czekoladowy i toffi ubić w 500 ml mleka.




    12.
     - krok 12 Na spodnią część biszkoptu wyłożyć połowę masy czekoladowej Przykryć drugim krążkiem .
    13.
     - krok 13 Na drugi spód wyłożyć masę jogurtową zostawiając troszkę do dekoracji.
    14.
    Przykryć trzecim krążkiem . Wierzch i boki torcika posmarować resztą masy czekoladowej .
    15.
    Biszkopty przyciąć do wysokości tortu , leciutko posmarować masą i przyklejać w koło.
    16.
    Tort udekorować według własnego uznania . Ja w koło zrobiłam malutkie rozetki z masy jogurtowej.



    Smacznego :)


Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger